Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Soud rozhodl o ‚africkém Pinochetovi‘: za zločiny proti lidskosti doživotí

Svět

  13:58aktualizováno  15:56
DAKAR - Soud v Senegalu v pondělí uznal bývalého čadského prezidenta Hissénea Habrého vinným z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a poslal ho na doživotí do vězení. Habré má nyní 15 dní na to, aby se proti verdiktu odvolal, informovala agentura AFP. Během Habrého vlády v letech 1982 až 1990 údajně zahynulo násilnou smrtí více než 40 000 lidí, z nichž mnozí byli mučeni.

Hissene Habré. foto: Reuters // Koláž Šimon / LN

Habré byl odsouzen také za znásilnění. V příštích dnes by se měla konat slyšení týkající se odškodnění, o které požádalo přes 4000 lidí.

Bývalí vězni z Habrého éry vypukli po vyhlášení rozsudku v jásot, některým tekly slzy a vzájemně se objímali, uvedla agentura AP.

Z pouštního válečníka africkým Pinochetem. Diktátora soudí kvůli likvidaci 40 tisíc lidí

Proces s nyní třiasedmdesátiletým Habrém začal v Dakaru už loni v červenci. Podle organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) byl proces s Habrém první na světě, v němž justice jedné země soudila bývalého vládce jiné země kvůli zločinům porušujícím lidská práva. Svědčilo více než 90 lidí.

„Tento proces nezahájil prokurátor v Haagu nebo Rada bezpečnosti (OSN). Architekty, vizionáři tohoto případu jsou samy čadské oběti a jejich podporovatelé,“ řekl Reed Brody z HRW, jenž se Habrého kauze věnuje od roku 2000.

Habré legitimitu tribunálu, který sestavily senegalské úřady na základě dohody s Africkou unií, neuznával. Odmítal advokáty a proces označoval za politický. Jeho příznivci stání několikrát narušili pískáním a výkřiky.

Habré vládl v Čadu do roku 1990, kdy ho svrhly síly současného čadského prezidenta Idrisse Débyho. Habré uprchl do Senegalu, kde žil léta v luxusu v hlavním městě Dakaru. Až v červnu 2013 ho na základě pokynu soudu zadržela vojenská policie a převezla do vazby.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!