Otevřené zpovědi znásilněných žen. O dobrovolné slepotě společnosti

24. březen 2018

Na jaře 2016 se u mikrofonu sešla malá skupina dospělých žen, které spojuje krutá životní zkušenost. Byly znásilněny. Některé v dospělosti, jiné už v dívčím nebo dětském věku. Většina z nich o svém traumatu nikdy otevřeně nemluvila. Až teď. Ve svépomocné terapeutické skupině nalezly příležitost sdílet své osudy.

Je to skupina, kde ale nepůsobí žádný opravdový terapeut. Ženy si tu věří a rozumí známým strachům a bolestem. Tyto ženy přijaly na krátko mezi sebe autora dokumentu Ivana Studeného, aby mu svěřily dosud tajná traumata. A ukázaly, jak těžké je hledat ztracenou sebeúctu.

Setkání anonymních obětí znásilnění, kdy se ženy střídají ve sdílení svých prožitků, vzpomínek i nadějí, je strohým dějovým rámcem rozhlasového dokumentu. Poslední věta, kterou se ženy loučí, je beze změny použita jako název celého pořadu – Přijďte zas, funguje to!

Dobrovolná slepota společnosti

Podnětem pro vznik dokumentu byl výzkum společnosti Focus: v české společnosti je téma znásilnění stále zatíženo mnoha předsudky i neznalostí. „Většina dospělé populace zastává názor, že v jistých případech či situacích je žena spoluzodpovědná za své znásilnění,“ píše i organizace Amnesty International.

"Jsem hrozně znechucená celoživotně přístupem lidí, tou jejich dobrovolnou slepotou vůči tady tomu problému," říká jedna z obětí sexuálního násilí v rozhlasovém dokumentu.

63 % lidí uvádí, že ženy, které se vyzývavě oblékají nebo jsou pod vlivem drog, neřekly muži jasné NE anebo žijí promiskuitně, jsou minimálně částečně spoluzodpovědné za své znásilnění. „Dobrovolná slepota,“ tak definuje stav české společnosti jedna ze zneužívaných žen.

Zdecimovaná sebeúcta

Příběhy prostitutek, narkomanek a alkoholiček jsou totiž zároveň příběhy obětí zneužitých děvčátek nebo dívek. Zdecimovaná sebeúcta je společným rysem všech obětí sexuálního násilí.


Pohled z druhé strany
Téma násilí páchaného na ženách zpracovali pro Český rozhlas Lenka Svobodová s Ivanem Studeným už v roce 2013, kdy v dokumentu Květinou neuhodíš zaznamenali, jak se k vlastním přečinům staví agresivní muži, pachatelé domácího násilí.

Svépomocná terapeutická skupina SASA, kam vás dokument vezme, funguje podle modelu Anonymních alkoholiků a tzv. 12krokového programu. Působí od ledna 2015 a zatím je jediná v celé České republice.

Dokument Přijďte zas, funguje to! je 10. společným autorským počinem dramaturgyně Lenky Svobodové a dokumentaristy Ivana Studeného, kteří tentokrát přizvali ke spolupráci i hudebního skladatele Michala Nejtka, aby dokumentu vytvořil originální hudební syžet.

Svépomocná terapeutická skupina SASA, do které jsou posluchači rozhlasového pořadu na chvíli přijati, funguje podle modelu Anonymních alkoholiků a takzvaného dvanáctikrokového programu
autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.