Syrská uprchlická krize v číslech

  Článek

Migrace   Sýrie publikován 11.2.2016

(vydáno 3. 2. 2016)

Uprchlický tábor v jordánském Zátarí, foto: Martin Balcar

Uprchlíci v regionech

Více než 4,5 milionu uprchlíků ze Sýrie jsou pouze v pěti zemích – Turecku, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Egyptě:

  • Turecko hostí více než 2,5 milionu syrských uprchlíků, více než kterákoliv jiná země na světě
  • Libanon hostí přibližně 1,1 milionu uprchlíků ze Sýrie, což znamená, že přibližně každý pátý obyvatel je uprchlík
  • Jordánsko hostí 635 324 syrských uprchlíků, což tvoří přibližně 10% populace
  • Irák, ve kterém je již vnitřně vysídleno 3,9 milionu lidí, hostí 245 022 syrských uprchlíků
  • Egypt hostí 117 658 uprchlíků ze Sýrie

Humanitární výzva OSN 2015 pro syrské uprchlíky byla ke konci roku naplněna pouze ze 61%.

Nedostatečné financování znamená, že ti nejzranitelnější syrští uprchlíci v Libanonu obdrží pouze 21,60 amerických dolarů pro osobu na měsíc či přibližně 70 centů na den na potraviny, což je hluboko pod hranicí chudoby stanovenou OSN na 1,90 dolaru na den.

86% syrských uprchlíků v příměstských oblastech v Jordánsku žije pod místní hranicí chudoby.

Konflikt v Sýrii

Podle OSN bylo zabito přibližně 250 000 lidí a 13,5 milionu lidí naléhavě potřebuje humanitární pomoc uvnitř Sýrie.

Více než 50% syrské populace je momentálně vysídleno.

Každý druhý člověk z jednoho milionu lidí překonávající v roce 2015 Středozemní moře byl Syřan prchající před konfliktem ve své  zemi.

Mezinárodní přesidlování

Celkem 162 151 míst k přesídlení bylo celosvětově nabídnuto od začátku syrské krize, což se rovná pouhým 3,6 procentům celkového počtu syrských uprchlíků v Libanonu, Jordánsku, Iráku, Egyptě a Turecku.

Nejméně 450 000 nejzranitelnějších lidí z těchto hlavních hostitelských zemích – což odpovídá přibližně  10% - je podle  UNHCR (Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) nutné přesídlit do zemí, které jim zajistí potřebnou ochranu a péči. Jedná se zejména o nemocné  lidi, kteří potřebují léčbu, děti a nezletilé bez doprovodu, ženy v ohrožení či oběti sexuálního násilí a mučení.

Amnesty International požaduje, aby nejméně 10 procentům nejzranitelnějších syrských uprchlíků bylo nabídnuto přesídlení či jiná forma přijetí do konce roku 2016.

Klíčová fakta:

  • Země Perského zálivu včetně Kataru, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Bahrajnu nenabídly pro syrské uprchlíky žádná místa k přesídlení.
  • Další země s vysokým příjmem včetně Ruska, Japonska, Singapuru a Jižní Korey též nenabídly žádná místa.
  • Německo se zavázalo poskytnout 39 987 míst pro syrské uprchlíky v rámci svého humanitárního programu pro přijímání a soukromému sponzorství; přibližně 54% z Evropské Unie celkově.
  • Německo a Srbsko dohromady obdrželi 57% syrských žádostí o azyl v Evropě mezi dubnem 2011 a červencem 2015.
  • Mimo Německo a Švédsko se zbývajících 26 zemí EU zavázalo k přibližně 30 903 místům k přesídlení, či přibližně 0,7% z populace syrských uprchlíků z hlavních hostitelských zemí.

Zdroje: UN Refugee Agency (UNHCR), Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), International Organization of Migration (IOM)

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...