Ne v mém telefonu!

Článek

Zastavte mučení Zastavte mučení publikován 12.6.2016

Amnesty International ČR u příležitosti SVĚTOVÉHO DNE PROTI DĚTSKÉ PRÁCI upozornila na děti, které v Demokratické republice Kongo těží kobalt používaný třeba do baterií chytrých telefonů věhlasných značek.

Demokratická republika Kongo (DRC) vyprodukuje nejméně 50% světového kobaltu. V tamních dolech těží surovinu i sedmileté děti. Dětští horníci Amnesty prozradili, že pracují 12 hodin denně. Nosí těžká břemena a vydělají za den jeden až dva dolary. Amnesty International kontaktovala 16 nadnárodních společností, které byly na seznamu zákazníků výrobců baterií odebírajících rudu od největšího producenta kobaltu Huayou Cobalt.

Jedna společnost spojení přiznala, další čtyři nebyly schopné s určitostí říci, jestli kupují kobalt z DRC. Šest společností prohlásilo, že toto tvrzení vyšetřuje. Pět popřelo jakékoliv spojení s Huayou Cobalt, ačkoliv na seznamu účastníků figurovalo. Zbylé dvě společnosti popřely odběr kobaltu z DRC. Více informací k problematice najdete ve výzkumné zprávě Amnesty.

Na happeningu české Amnesty se lidé mohli připojit připojit k otevřenému dopisu společnostem Apple a Samsung, v němž požadujeme zodpovědné posuzování komponentů v jejich výrobcích. Připomněli jsme příběhy těžce pracujících dětí i následky, které si s sebou nesou často celý život. V rámci mikrokampaně budou v následujících týdnech taky aktivisti věšet v obchodech na telefonyštítky s informacemi o podmínkách v kobaltových dolech DRC a varováním, že „Výrobek může obsahovat dětskou práci.“ Na sociálních sítích se připojíme k celosvětové kampani dotazující velké výrobce elektroniky, zda znají pozadí výroby svých produktů a připojíme #NotInMyPhone.

Připojte se k otevřenému dopisu splečnostem Apple a Samsung za odstranění dětské práce.

Aktuální petice

Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu