Rok 2016 nebyl tak špatný, jak si možná myslíte

  Článek

...aneb 33 důvodů, proč smýšlet o odcházejícím roce pozitivně.

Kamkoli se podíváte, cokoli si přečtete, všichni popisují rok 2016 jako zcela katastrofální. Ale je to skutečně pravda? I díky Vám jsme našli 33 důvodů, proč o roce 2016 přemýšlet v dobrém a být pozitivní.

V tomto roce jste nám pomohli osvobodit více než 650 nespravedlivě a často i násilně vězněných lidí, což znamená každý den skoro DVA! Společně se nám podařilo změnit zákony ve 40 zemích. Přivedli jsme k odpovědnosti celosvětové fotbalové instituce a pomohli jsme usvědčit válečné zločince. A v roce naplněném tolika nejistotami jsme našli jednu věc, kterou si určitě můžeme být jisti: Rozhořčení nestačí. Věci se mění, pokud všichni spojíme síly dohromady.

Předkládáme Vám 33 příkladů, jak jste letos pomohli změnit životy po celém světě.

„Jsem tak vděčný, Vám, příznivcům Amnesty, kteří jste zahájili kampaň na mou podporu... Naplnilo mě to velkou naději a cítil jsem skutečnou podporu, protože i když jsem byl zavřen bez jakéhokoli kontaktu, na hřbitově života, byl jsem stále živý v myšlenkách jiných lidí.“ 

Mahmoud Hussein, egyptský student vězněný za nošení trička odsuzujícího mučení, říjen 2016.

Vaše iniciativa pomohla osvobodit více než 650 lidí včetně následujících:

1.       Albert Woodfox, USA – propuštěn v únoru. Ve státním vězení v Louisianě strávil v samovazbě 43 let a 10 měsíců. „Nemohu dostatečně vyjádřit, jak důležité bylo dostávat dopisy od lidí z celého světa,“ řekl Albert. „Dodávaly mi sebedůvěru. Dodávaly mi sílu, utvrzovaly mě, že jsem jednal správně.“ Stovky tisíc podporovatelů požadovalo Albertovo propuštění v rámci akce Maraton psaní dopisů konané na konci roku 2015.

 

2.       Mazen Mohamed Abdallah, Egypt – osvobozen z vězení v únoru. Tento čtrnáctiletý chlapec byl znásilněn členy bezpečnostních složek během vymáhání doznání. Amnesty byla první, kdo uveřejnil jeho příběh, což vyvolalo širokou mediální odezvu, která přivedla egyptskou vládu do rozpaků a přiměla ji Mazena osvobodit. „Slovy nelze vyjádřit můj vděk. Děkuji Amnesty International za vrácení mého syna,“ řekla Mazenova matka.

 

3.       Kostantin Beskorovajnyj, Ukrajina – díky nátlaku příznivců Amnesty byl propuštěn v únoru. Dalších dvanáct mužů a jedna žena byli v červenci a v srpnu po intenzivních podpůrných jednáních Amnesty International a Human Rights Watch rovněž osvobozeni. Všichni byli drženi v tajném vězení v Charkově na severní Ukrajině. Během setkání v průběhu celého roku jsme opakovaně ukrajinským úřadům předkládali seznam jmen, včetně Kostantina a ostatních. „Díky za práci, kterou děláte,“ sdělil později Kostantin. „Myslel jsem si, že už se na svobodu nikdy nedostanu.“

 

4.       Mahmoud Hussein, Egypt – propuštěn v březnu. Dvacetiletý student strávil bez soudu za mřížemi více než dva roky. V roce 2014 byl ve svých 18 letech zatčen za nošení trika s nápisem „Národ bez mučení“. V rámci celosvětové kampaně Stop Torture ho podpořilo 145 000 lidí.

 

5.       Phyoe Phyoe Aung, Barma – osvobozena v dubnu. Podporovatelé Amnesty z celého světa zaslali na její podporu v rámci akce Maraton psaní dopisů v roce 2015 více než 394 000 dopisů, e-mailů a tweetů. Byla propuštěna s dalšími studentskými protestujícími. „Moc děkuju všem a každému zvlášť,“ napsala ve svém nedávném dopise podporovatelům. „Nejenom za to, že jste bojovali za mé propuštění, ale také za pomoc, kterou udržujete naši naději a víru při životě.“

 

6.       Maria Teresa Riverová, El Salvador – osvobozena v květnu. Ve svých 33 letech byla odsouzena ke 40 letům vězení za samovolný potrat, který prodělala v roce 2011. Tisíce aktivistů z celého světa z řad Amnesty napsali v jejím zastoupení dopisy, které naléhaly na představitele El Salvadoru, aby zastavili kriminalizaci potratů v zemi. „Jsem vděčná každému muži a každé ženě, kteří sledovali můj případ se zapálenou svící, a kteří věřili, že budu osvobozena,“ napsala později.

 

7.       José Marcos Mavungo, Angola – propuštěn v květnu. V září byl odsouzen za ‚vzpouru‘ kvůli spoluorganizování poklidné demonstrace.

 

8.       Khadija Ismayilova, Ázerbájdžán – propuštěna v květnu. Nejvyšší soud po odvolání změnil trest oceňované novinářky ze sedmi a půl let vězení na tři roky podmíněně. Po vašem důrazném nátlaku a dvouleté kampani bylo již dříve v březnu propuštěno dalších 11 novinářů.

 

9.       Yecenia Armentová, Mexiko – z vězení propuštěna v červnu. Zadržena byla 10. července 2012. Během patnáctihodinového mučení byla bita, skoro udušena a znásilněna, dokud nepodepsala „přiznání“, že se podílela na vraždě svého manžela. V kampaních Zastavme mučení a Maraton psaní dopisů ji podpořilo na 300 000 aktivistů. „Když jsem dostala všechny ty dopisy, které ukazovaly, že nejsem sama,“ řekla „cítila jsem se ohromně. A myslela jsem si: ‚Ano, je to pravda, já nejsem sama‘“.

 

10.   Sedmnáct mladých aktivistů, Angola – po setrvalé a intenzivní kampani za jejich osvobození byli podmínečně propuštěni na konci července. Byl mezi nimi i Sedrick de Carvalho, který byl zadržen za účast v kroužku čtenářů, kde mladí lidé diskutovali o demokracii a svobodě. „Rád bych poděkoval Amnesty International,“ řekl později, „protože ve vězení už nejsme hlavně díky vaší podpoře.“

 

11.   Ildefonso Zamora Baldomero, Mexiko – propuštěn 12. srpna. Ekologičtí aktivisté a vězni svědomí byli neprávem uvězněni na devět měsíců. „Upřímně děkuji všem v Amnesty International po celém světě,“ řekl Ildefonso. „Nemám dostatek slov, abych vyjádřil svůj nekonečný dík.“

 

12.   Belén, Argentina – propuštěna z vyšetřovací vazby v srpnu. V červenci podepsalo naši petici požadující její propuštění  adresovanou místním úřadům více než 120 00 lidí z celého světa. Kvůli prodělanému samovolnému potratu byla v 27 letech poslána na osm let za mříže. Konečný rozsudek o jejím trestu je stále nevyřešený.

 

13.   Fred Bauma a Yves Makwamba, Demokratická republika Kongo – byli propuštěni na konci srpna. Kampaně Maraton psaní dopisů na podporu dvou mladých aktivistů se zúčastnilo 170 000 lidí. „Každý dopis, každá návštěva, každé slovo nás posilovalo a utužovalo naše odhodlání v dlouhém, ale spravedlivém boji za svobodu a demokracii,“ řekl Yves. Dalších deset jejich kolegů aktivistů z hnutí mladých LUCHA taky v roce 2016 propustili.

 

14.   Homa Hoodfarová, Írán/Kanada – propuštěna v září. Kanadsko-íránská občanka je profesorkou antropologie a bojovnicí za práva žen. Desítky tisíc lidí z Kanady a jiných částí světa podepsaly petici požadující její osvobození.

 

15.   Třicet jedna klidných protestujících, Gambie – propuštěni na kauci v prosinci. Mezi nimi se nacházel opoziční vůdce Ousainou Darboe. Amnesty lobbovala za jejich osvobození a vyzvala své podporovatele, aby projevili solidaritu s vězněnými.  Propuštění následovala po klidných volbách řízených lidem, které ukončily represivní vládu Yahya Jammeha.

 

16.   Irák: 293 lidí osvobozeno z nevyhovující vazby

V květnu jsme získali výjimečný přístup do provizorního zajišťovacího centra v Anbaru, západně od Bagdádu v Iráku. Nalezli jsme zde v příšerných podmínkách přibližně 700 lidí držených bez obžaloby, některým bylo 15 let. Byli obviněni z napojení na tzv. slámský stát (IS). Okamžitě jsme své zjištění zveřejnili a získali jsme širokou mediální odezvu. Tento krok společně s nezbytným setkáním s iráckým premiérem vyústilo v propuštění 293 lidí.

 

17.   Nigérie: Sto lidí přemístěno z hrozných podmínek

Dne 11. května jsme uveřejnili případ více než 149 mrtvých v roce 2016 v nigerijském vojenském zajišťovacím zařízení. Mezi mrtvými bylo 11 batolat a dětí mladších 6 let. Zatímco nigerijská armáda veřejně tuto informaci popřela, bylo bezprostředně po zveřejnění této zprávy propuštěno z kasáren přibližně sto zadržovaných.

 

18.   Světové fotbalové úřady se podvolují nátlaku

V březnu jsme poukázali na zneužívání migrantů při stavbě stadionu pro Mistrovství světa ve fotbale, které se bude odehrávat v roce 2022 v Kataru. Jednání Amnesty podporovatelů spolu s naším pátráním vyprovokovalo reakce katarských představitelů, stavebních firem a FIFA (hlavní řídící organizace celosvětového fotbalu). Dvě firmy vrátily dělníkům pasy. Jedné firmě byla v průběhu šetření obvinění na šest měsíců pozastavena činnost na projektu. Mezinárodní asociace atletických federací (která bude katarských sportovišť využívat během Mistrovství světa v roce 2019) sdělila, že se celou záležitostí, na kterou jsme poukázali, bude zabývat. FIFA prohlásila, že zřídí nezávislou komisi, která bude podmínky na místě konání Mistrovství světa ve fotbale sledovat.

 

19.   Milník pro mezinárodní justici: válečný zločinec z Čadu byl uznán vinným

Bývalý čadský prezident Hissene Habré byl 30. května odsouzen na doživotí za zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a mučení páchaná v Čadu mezi lety 1982 a 1990. Mezi důkazy, na kterých obžaloba stavěla, se objevily zprávy Amnesty datované do 80. let 20. století a znalecká výpověď tehdejších zaměstnanců Amnesty.

 

Pomohli jste zachránit životy

20.   Íránský mladistvý ušetřen popravy

Alireza Tajiki byl zachráněn před šibenicí díky celosvětovému bouřlivému protestu odsuzujícím jeho popravu. Poprava oběšením byla naplánována na 15. května 2016, ale díky vytrvale lobbujícím členům Amnesty a aktivistům, kteří tweetovali čelním představitelům země #SaveAlireza, byla exekuce odvolána. Alireza však ještě není v bezpečí – nyní vyzíváme Írán, aby zrušil jeho rozsudek smrti.

 

21.   Zrušené popravy na Maledivách a v Indonésii.

Vaše vytrvalá podpora v boji za ukončení trestu smrti po celém světě přináší své ovoce na Maledivách a v Indonésii. V červenci jste v Maledivách pomohli, alespoň dočasně, zastavit plánované znovuzavedení poprav po více než 60 letech. Podporovatelé z řad Amnesty vedli kampaň za nespravedlivé odsouzení 14 osob v Indonésii za drogové trestné činy. Ačkoli byly čtyři osoby 29. července popraveny, zbývajícím deseti byl dán odklad. Úřady slíbily „komplexní prostudování“ jejich případů. Kampaň za jejich záchranu stále pokračuje.

 

22.   Desetiletá syrská dívka podstoupila život zachraňující chirurgický zákrok

Po mezinárodním tlaku ze strany aktivistů Amnesty a ostatních byla vážně raněná desetiletá syrská dívka 13. srpna úspěšně evakuována z města Madaya za účelem urgentního chirurgického zákroku. Ghina Ahmad Wadiová byla postřelena ze syrského vládního kontrolního stanoviště odstřelovačem do nohy, když šla koupit lék pro svou matku.

Pomáháte podpořit změny zákonů ve 40 zemích

23.   Burkina Faso bojuje s předčasnými a nucenými sňatky

Díky Vaší pomoci dala v únoru vláda v Burkině Faso oficiální závazek vymýcení předčasných a nucených sňatků. Zavázala se ke zvýšení zákonného věku pro vstup do manželství pro dívky na 18 let a k jasné právní definici nucených sňatků. Více než půl milionu Vašich podpisů pod peticí, která byla součástí kampaní Moje tělo moje práva a Maraton psaní dopisů  byla skutečnost, která neušla pozornosti úřadům.

„Způsob, kterým Amnesty oslovila zodpovědné úřady ve věci předčasných a nucených sňatků tisíci dopisy a pohlednicemi, je nadmíru působivý.“

Ministr spravedlnosti, Burkina Faso, duben 2016.

24.   Malawi: nový zákon chrání albíny

Více než 225 000 lidí podepsalo naši petici vyzývající úřady v Malawi, aby zastavily zabíjení lidí s albinismem. Díky tomuto celosvětovému nátlaku změnilo Malawi v září dva zákony, které pomáhají chránit albíny před násilnostmi a vraždami. Kdokoli, kdo je dnes zadržen s kostmi či částmi těla osoby postižené albinismem, čelí odsouzení.

 

25.   Pokrok v omezování mučení

Vaše snaha zastavit mučení vedla v několika zemích k progresivním krokům vedoucím k ukončení těchto praktik. Guinea učinila z mučení trestný čin a Togo zesílilo své zákony tak, aby je přiblížila mezinárodnímu právu. Po letech boje aktivistů Amnesty dala Kanada konečně příslib ratifikaci Opčního protokolu k Úmluvě proti mučení (OPCAT). Na Filipínách padlo historické rozhodnutí o policejním mučení, kde došlo k prvnímu odsouzení dle zákona proti mučení z roku 2009, a které následovalo po třech letech boje aktivistů Amnesty.

 

26.   Krok vpřed pro práva domorodých obyvatel v Kanadě

V srpnu zahájila Kanada národní, nezávislé vyšetřování v případech pohřešovaných a zavražděných domorodých žen a dívek. Rozhodnutí následovalo po více než dekádě dlouhé kampani podporovatelů Amnesty, skupin domorodých žen a dalších obyvatel Kanady.

 

27.   Nové zákony pro pohřešované v Peru

Tisíce lidí, kteří pátrají po svých blízkých zmizelých, by konečně mohly díky novému zákonu odhalit, co se jim stalo. Zákon předložený v červnu následoval po aktivní kampani příznivců Amnesty za ty, kteří byli odvedeni násilím či zmizeli v rukou státních sil či ozbrojených skupin v letech 1980 – 2000 během válečného konfliktu.

 

28.   Pokrok pro práva domorodých obyvatel v Austrálii

Úspěch následoval po propojení kampaně a zveřejnění naší zprávy o domorodém soudnictví ve věcech mládeže v Queenslandu v Austrálii. Po pěti dekádách nespravedlností již nebudou moci být náctiletí drženi ve věznicích pro dospělé a nebudou souzeni jako dospělí. To znamená, že děti, a zejména domorodé děti, které mají dvaadvacetkrát větší pravděpodobnost, že budou zatčeny, budou mít více možností na vrácení se do běžného života.

 

29.   Norsko a Dánsko: Historický průlom pro práva transgender lidí

V červnu prošel v Norsku nový zákon, který dává příslušníkům transgender komunity možnost právního uznání a to v rychlém, přístupném a transparentním řízení. Zásadní je, že tento zákon umožňuje jednotlivcům určit si své pohlaví a odstraňuje ostudné norské praktiky v podobě povinných požadavků, které jsou diskriminační a porušují celou řadu lidských práv. V květnu dánský parlament přijal rozhodnutí o zastavení klasifikace transgender sebeidentifikace jako mentální poruchy.

 

30.   Saúdská Arábie: Tříštivá munice pod kontrolou

Lidé po celém světě se připojili k naší iniciativě, která upozorňuje na ničivý dopad používání kazetové munice britského, amerického a brazilského původu v Jemenu koalicí pod vedením Saúdské Arábie. Od té doby USA zavedly kontrolu nad přesuny kazetové munice do Saúdské Arábie, zatímco vláda Velké Británie sdělila, že od Saúdské vlády požaduje „nová ujištění“.

 

31.   Další země zrušily trest smrti

Celosvětový tlak na zrušení trestů smrti nabírá na obrátkách. Nauru se 12. května stalo 103. zemí, která zrušila trest smrti za všechny zločiny. V říjnu zase schválila Guinea zákon rušící trest smrti za většinu kriminálních zločinů.

 

32.   Mezera umožňující obchod s mučícími prostředky se uzavřela.

Roky bojů přívrženců Amnesty a Omega Research foundation v říjnu vyústily v zavedení přísnějších opatření Evropskou unií ve věci obchodování a propagace vybavení používaných k mučení nebo k popravám osob. Restrikce jsou právně závazné pro všechny členské státy Evropské unie.

 

33.   Polsko – ženy usilují o obrat o sto osmdesát stupňů v návrhu zákazu potratů

Ženy a dívky zaplavily v obrovském počtu ulice během říjnového protestu proti návrhu zákazu potratů už tak v hodně restriktivním potratovém zákoně. Ženy se rozhodly jít do stávky, aby ukázaly své rozhořčení z návrhu a tisíce lidí, včetně příznivců Amnesty, jim vyjádřili skrze SMS svou podporu. Vláda nakonec ustoupila, což je v Polsku historickým vítězstvím práv žen.    

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...