Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

  Článek

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

Obrázek ve větším rozlišení ke stažení zde.

EN verze

Amnesty rozvíjí svůj projekt Prisonexit.org, jež upozorňuje na nejzávažnější případy Rusů nespravedlivě vězněných za své názory a vyzývá k podpisu petice za jejich osvobození. Nová kampaň nazvaná The Future President rekonstruuje autentické situace věznění Václava Havla. Za nápadem stojí znovu komunikační agentura Havas Prague.

V ruských kriminálech sedí nyní desítky až stovky vězňů svědomí, které režim trestá za veřejný projev vlastního názoru, mezi nimi i Rafis Kašapov, Sergej Nikiforov a Darja Poljudová. Amnesty International v projektu The Future President připomíná, že ve stejné situaci byl kdysi i sám Václav Havel, který by se bez mezinárodního tlaku neobešel. Na těchto dvou příkladech z historie tato kampaň dokládá, že podpora jednoho vězně může vést k demokratizaci celého státu.

Chtěli jsme použít autentické záběry Václava Havla z jeho cely, ty však nebyly nikde k dispozici. Proto jsme je museli sami vytvořit tak, aby působily co nejvíce dokumentárně, realisticky a dobově. Zkombinovali jsme tvář se speciálně nafoceným interiérem vězení a postavami našich statistů. Vše pak prošlo náročnou postprodukcí,“ vysvětlují tvůrci kampaně Jakub Kolářík a Petr Čech, creative leaders z agentury Havas Prague. 

Novou kampaň podpoří během února a března vizuály ve vybraných médiích, konkrétně v časopisech Nový prostor, Echo, Reflex a Respekt. Připojit svůj podpis k petici mohou lidé i nadále na stránkách projektu prisonexit.org.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...