Petice za zajištění spravedlivého soudního procesu v souladu s mezinárodním právem

Head of Langkat Regency Prosecutor’s Office
Yuliarni Appy
Jl. Proklamasi No.51, Kwala Bingai, Stabat,
Langkat Regency, North Sumatra Province,
Indonesia (20811)

Vážený pane prokurátore,

vyjadřuji své obavy ohledně Ilhama Mahmudiho a Taufika, dvou rybářů z vesnice Kwala Langkat, kteří jsou v současné době souzeni kvůli snaze zachránit svou pobřežní vesnici před zaplavením. Tito dva rybáři společně s místními obyvateli hlasitě protestovali proti záboru chráněného mangrovového lesa v jejich vesnici soukromým subjektem, v obavě, že kácení lesa povede k pobřežní erozi, která ohrozí existenci vesnice.

Dne 15. července 2024 byli Ilham a Taufik obžalováni z účasti na skupinovém násilí a poškození majetku během protestu, jenž proběhl 21. března 2024. Údajně poškozeným majetkem je provizorní přístřešek pro bagristy postavený uprostřed lesa. Ilham i Taufik byli zatčeni bez soudního příkazu policisty v civilu. Během prvního výslechu navíc nemohl být přítomen jejich právní zástupce. Oba rybáři následně strávili několik týdnů ve vyšetřovací vazbě. Zatímco Taufik byl 4. července propuštěn, Ilham stále zůstává za mřížemi. Oběma pak hrozí až pět a půl roku vězení.

Obyvatelé Kwala Langkat dále uvedli, že v souvislosti s protesty proti záboru lesa čelí výhružkám a zastrašování. Jejich komunita má právo žít v čistém a zdravém prostředí. Stejně tak i environmentální aktivisté mají právo na řádný proces a spravedlivý soud. Situace obyvatel vesnice Kwala Langkat mě velmi znepokojuje.

Proto Vás naléhavě žádám, abyste zajistil, že soudní proces s Ilhamem a Taufikem bude spravedlivý a proběhne v souladu s mezinárodními normami. Mělo by být zabráněno neúměrně přísným obviněním, zvláště s ohledem na omezený rozsah způsobených škod. Dále Vás prosím, abyste v případě, že nebude hrozit reálné nebezpečí útěku, újmy nebo zasahování do důkazů či vyšetřování, zajistil Ilhamovo propuštění, a respektoval tak presumpci neviny. Zároveň je nutné, aby Ilham měl pravidelný a neomezený přístup k právnímu zástupci dle svého výběru. Žádám Vás, abyste zajistil, že Ilham nebude podroben mučení či jinému špatnému zacházení a že mu v případě potřeby bude poskytnuta zdravotní péče. V neposlední řadě Vás vyzývám, abyste garantoval, že všichni obránci lidských práv a jejich rodiny, včetně komunity z Kwala Langkat, budou v budoucnu moci uplatňovat své právo na protest bez strachu z obtěžování, zastrašování, neoprávněného zatčení nebo uvěznění.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít