Petice za rozšíření embarga na dovoz zbraní na celý Súdán

Ministr zahraničních věcí České republiky
Jan Lipavský
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Loretánské náměstí 101/5
Praha 1, Hradčany

Vážený pane ministře Lipavský,

vyjadřuji své hluboké znepokojení nad utrpením civilistů během vojenského konfliktu v Súdánu. Válka si během úmyslných hromadných útoků již vyžádala velký počet civilních obětí a zničených civilních objektů, jako jsou nemocnice a kostely. Bohužel je rovněž spojena se sexuálním násilím na místních dívkách a ženách, a také s rabováním.

Naléhavě Vás žádám, abyste při nadcházejících zasedáních Rady OSN pro lidská práva (HRC) a Valného shromáždění OSN (UNGA) upozornil na tato velmi vážná porušení lidských práv, z nichž některá představují válečné zločiny. Apeluji na Vás, abyste se zasadil o ochranu súdánských civilistů a prosadil vytvoření nezávislého vyšetřovacího a odpovědného mechanismu pro válku v Súdánu.

Od začátku konfliktu v dubnu 2023 nesou civilisté hlavní tíhu důsledků bojů mezi Súdánskými ozbrojenými silami (SAF), vedenými šéfem Súdánské suverénní rady generálem Abdelem Fattáhem Burhánem, a Jednotkou rychlé podpory (RSF), vedenou generálem Mohamedem Hamdanem Dagalem, obecně známým jako Hemedti. Jejich jednotky zabily stovky civilistů a tisíce dalších zranily. Rozsah škod způsobených civilistům dlouhodobě svědčí o tom, že strany konfliktu nepřijímají dostatečná opatření na ochranu civilistů. V některých případech, jako je úmyslné zabíjení civilistů, sexuální násilí na ženách a dívkách a útoky v hustě obydlených civilních oblastech, došlo k závažnému porušení mezinárodního humanitárního práva (MHP), včetně válečných zločinů.

Česká republika jako členský stát Evropské unie nemůže tyto události přehlížet. Je nezbytné, aby se Vaše administrativa zasazovala za zajištění odpovědnosti. Mezinárodní společenství má povinnost podniknout kroky k ochraně civilistů v Súdánu, vyšetřit příslušné zločiny a zajistit odpovědnost. Nesmíme dovolit, aby se Súdán stal dalším zapomenutým konfliktem.

Naléhavě Vás žádám o ochranu civilistů v Súdánu. Je třeba vyzvat zúčastněné strany k ukončení všech útoků na civilisty a civilní infrastrukturu a zajistit Súdáncům neomezený a okamžitý přístup k humanitární pomoci. Dále je nutné chránit a podporovat práci obránců lidských práv, aktivistů, novinářů a členů občanské společnosti, kteří v Súdánu stále působí a hrozí jim nebezpečí. Je také nezbytné zvýšit nouzové financování pro humanitární pomoc a zajistit specifickou podporu pro ochranu, péči, léčbu a podporu obětí sexuálního násilí.

Je důležité otevřít bezpečné a legální cesty a zajistit ochranu a podporu osobám prchajícím ze Súdánu. Dále je nutné se zdržet navracení súdánských občanů do Súdánu nebo do jakékoli třetí země, kde by jim navrácení do Súdánu hrozilo. Je také stěžejní zvýšit nouzové financování pro humanitární pomoc v uprchlických táborech v sousedních zemích.

Je nutné vyzvat Radu OSN pro lidská práva k vytvoření nezávislého vyšetřovacího a odpovědnostního mechanismu, který bude monitorovat, shromažďovat a uchovávat důkazy a podávat zprávy o vážných porušeních a zneužívání mezinárodního práva a mezinárodního humanitárního práva, ke kterým došlo a nadále dochází během tohoto konfliktu.

Rovněž je potřeba vyzvat Radu bezpečnosti OSN k rozšíření režimu embarga na dovoz zbraní do celého Súdánu, protože současný zákaz se vztahuje pouze na Dárfúr. Rada musí na Mezinárodní trestní soud (ICC) apelovat, aby zahájil vyšetřování a stíhání zločinů spáchaných v rozporu s mezinárodními právními normami v celém Súdánu. Je také nutné přehodnotit misi OSN v zemi tak, aby byla schopna efektivněji reagovat na současné výzvy, a poskytnout personální a materiální zdroje potřebné k zajištění pravidelného monitorování a hlášení o stavu lidských práv v Súdánu.

Dále Vás naléhavě žádám, abyste se zasadil o vyslání vyšetřovací mise do Súdánu. Tato komise by měla provést šetření a podat zprávu o závažných případech zneužívání a porušování mezinárodního práva v oblasti lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, k nimž v Dárfúru a ve zbytku země mnohokrát došlo a stále dochází.

S pozdravem

Celé znění on-line petice v angličtině Zavřít