AI: Loni bylo ve světě popraveno nejvíce lidí od roku 1989

V roce 2015 bylo ve světě popraveno podle informací organizace Amnesty International (AI) více než 1600 lidí, což je nejvíce od roku 1989. Téměř 90 procent zdokumentovaných poprav připadá na Írán, Pákistán a Saúdskou Arábii. Statistika nezahrnuje Čínu, kde byly popraveny tisíce lidí, ale záznamy o trestech smrti jsou vedené jako státní tajemství.

„Nárůst poprav v loňském roce je opravdu znepokojivý. Alespoň 25 let nebyl na tolika lidech po celém světě vykonán rozsudek smrti,“ uvedl generální tajemník AI Salil Shetty. Země, které popravují, patří ke stále více izolovaným minoritám, upozornil. Mezi pět zemí, které v roce 2015 provedly nejvíce poprav, patří sestupně Čína, Írán, Pákistán, Saúdská Arábie a USA. 

Čína popraví víc lidí, než celý zbytek světa.
Martina Pařízková
mluvčí Amnesty International

Trest smrti i za cizoložství nebo rouhačství

Podle Amnesty International několik států včetně Číny, Íránu a Saúdské Arábie trestalo popravou obchodování s drogami, korupci i cizoložství a rouhačství. „Ty nesplňují mezinárodní právní standardy nejvážnějších zločinů, ke kterým se podle mezinárodního práva může trest smrti vztahovat,“ uvádí organizace. 

Mluvčí Amnesty International ke zprávě o světovém nárůstu poprav (zdroj: ČT24)

Nezletilí bez výjimky

Íránské soudy poslaly loni na smrt téměř tisícovku lidí. Většina nejvyšších trestů byla podle AI spojená s drogovými zločiny. Írán je také jedním z posledních států, který v rozporu s mezinárodním právem popravuje nezletilé, dodala AI. V roce 2015 šlo minimálně o čtyři lidi, kteří byli v době spáchání zločinu mladší 18 let.

Podobně v Pákistánu bylo loni popraveno pět takových osob. Celkem tam ale za loňských rok bylo popraveno přes 320 lidí, zřejmě nejvíce v historii země. V Saúdské Arábii AI zaznamenala nárůst oproti roku 2014 o 76 procent. Trest smrti byl vykonán na 158 lidech. Většinou tam popravy probíhají stětím, ale i zastřelením. Těla popravených bývají někdy vystavována na veřejnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve Spojených státech bylo loni popraveno 28 lidí, z toho nejvíce (13) v Texasu. Významný skok zaznamenala organizace i v některých jiných státech včetně Egypta a Somálska.

Od trestu smrti loni ustoupily čtyři země

V roce 2015 naopak od hrdelního trestu ustoupil Madagaskar, Fidži, Kongo a Surinam. Mongolsko schválilo nový trestní zákoník, který absolutní trest ruší a vejde v účinnost ke konci roku 2016. Zákony většiny zemí světa (102) tak poprvé v historii neobsahují trest smrti.