Vláda odmítla trestat hanobení prezidenta. Pro návrh nezvedl ruku ani jeden ministr

Veronika Neprašová Veronika Neprašová
14. 12. 2016 13:15
Vláda odmítla podpořit návrh zákona o hanobení hlavy státu. Předlohu z pera skupiny poslanců nepodpořil ani jeden z ministrů, na jednání sněmovny tak půjde novela se zamítavým stanoviskem kabinetu. S novelou, která chce obnovit veřejné hanobení prezidenta jako trestný čin, přišla v listopadu skupina šedesáti poslanců hnutí ANO, Úsvit nebo ČSSD v čele s komunistou Zdeňkem Ondráčkem. Někteří z nich po kritice svůj podpis pod návrhem odvolali.
Hlavní autor paragrafu o hanobení prezidenta, poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.
Hlavní autor paragrafu o hanobení prezidenta, poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. | Foto: DVTV

Praha – Ani jeden z ministrů nezvedl ruku pro poslanecký návrh, který zavádí paragraf o hanobení hlavy státu. Předloha, která vyvolala vlnu negativních reakcí, tak půjde na jednání Poslanecké sněmovny s jednoznačně negativním stanoviskem vlády.

S novelou, která chce obnovit veřejné hanobení prezidenta jako trestný čin, přišla v listopadu skupina šedesáti poslanců hnutí ANO, Úsvit nebo ČSSD v čele s komunistou Zdeňkem Ondráčkem. Někteří z nich po kritice svůj podpis pod návrhem odvolali. 

Do novely trestního zákonu se podle navrhovatelů mělo vrátit ustanovení "Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci". Postih měl hroziti i lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu jeho pravomocí. "Díky této novele by v budoucnosti nemělo docházet k excesům na adresu prezidenta republiky, k jeho hrubým veřejným urážkám," píše se k důvodové zprávě předlohy. 

Předlohu zkritizoval už legislativní výbor vlády, podle nějž je v rozporu s právem na svobodu projevu, kterou dává listina základních lidských práv. Podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky by navíc mohla vést k omezení volné politické soutěže. "Prezident může být i představitelem politické strany a jeho ochrana před verbálními útoky by mohla vést k omezení volné soutěže politických stran," řekl Aktuálně.cz Chvojka s tím, že hlavu státu, stejně jako každého jiného občana České republiky, chrání trestní zákoník nebo zákon o přestupcích. 

Společnost celkově hrubne, dospěli jsme k přesvědčení, že do společnosti některé projevy nepatří, říká Zdeněk Ondráček /KSČM/ o novém zákoně. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy