28.2.2024

Lidé v Pásmu Gazy nemají co jíst. Dva miliony Palestinců živoří v otřesných podmínkách

Izrael nesplnil předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora a nezajistil, aby se do Gazy dostala potřebná humanitární pomoc. Kvůli izraelskému bombardování a blokádě tak lidem v Gaze hrozí hladomor. Někteří Palestinci jsou nuceni jíst krmivo pro zvířata, ženy nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti.

11.7.2023

Darování americké kazetové munice podkopává úsilí o ochranu civilistů

Spojené státy plánují transfer kazetové munice - nerozlišující zbraně, kterou již 111 zemí zcela zakázalo. Působí totiž nevýslovné škody a utrpení civilistům, a to i desítky let po skončení konfliktu.

20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.


Geoffrey Livolsi a Mathias Destal z investigativního webu Disclose a Benoît Collombat z investigativní redakce Radio France byli předvoláni k výslechu na Generální ředitelství pro vnitřní bezpečnost (DGSI), aby s nimi zahájili předběžné vyšetřování „kompromitování tajemství národní obrany.“ To otevřel státní zástupce v Paříži poté, co ministerstvo obrany podalo stížnost.

15. dubna Disclose a jeho partneři totiž zveřejnili dokumenty označené jako „důvěrné“ Ředitelstvím vojenského zpravodajství (DRM), které potvrzují, na co nevládní organizace už po dobu několika měsíců upozorňují - francouzské vojenské vybavení zakoupené Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty je zapojené do války v Jemenu, s velkým rizikem jeho použití při útocích proti civilistům.

Dokumenty odhalené webem Disclose také ukazují, že francouzské orgány nemají žádnou jistotu a přehled, co se týče používání francouzských zbraní. Navzdory ujištěním, která v posledních dnech pronesl prezident, ministryně obrany i ministr pro Evropu a zahraniční věci.

Od 15. dubna Disclose pokračoval ve vyšetřování francouzských zbraní v Jemenu – odhalil například příjezd saúdské nákladní lodi do přístavu Le Havre, která plánovala naložit francouzské vojenské vybavení. Informace, kterou byla nucena ministryně obrany Florence Parlyová potvrdit, byla silným impulsem pro mobilizaci nevládních organizací a poslanců a loď nakonec opustila Francii bez plánovaného nákladu.

Níže podepsané nevládní organizace považují informace, které odhalila  Disclose a její partneři, za nezbytné pro veřejný zájem. Potvrzují riziko používání francouzských zbraní k válečným zločinům v Jemenu v rozporu s mezinárodními závazky Francie v rámci Smlouvy o obchodu se zbraněmi, kterou právě Francie tak obhajuje, a společnou politikou EU.

V této souvislosti představuje možnost trestního stíhání tří novinářů nepřijatelnou hrozbu pro svobodu tisku a ochranu novinářských zdrojů.

Benoît Collombat, Mathias Destal a Geoffrey Livolsi jsou ohroženi jen za to, že dělali svou práci odpovědným způsobem, aniž by odhalili probíhající francouzské vojenské operace nebo ohrozili francouzské obyvatele.

Níže podepsané  nevládní organizace vyjadřují svou plnou solidaritu s těmito třemi novináři.

Vyzývají ministra vnitra, ministryni obrany a ministra Evropy a zahraničních věcí Francie k zastavení zastrašování tisku a k obraně práva na ochranu zdrojů. 

Podepsaní:

1. ACAT, 2. Action Contre la Faim, 3. AIDL, Alliance internationale pour la défense des droits et des libertés, 4. Amnesty International, 5. CARE France, 6. Collectif Solidarité Yémen / Yemen Solidarity Coalition, 7. Fédération Internationale des Ligues Droits de l’Homme (FIDH), 8. Handicap International (HI), 9. Human Right Watch, 10. Ligue des Droits de l’Homme (LDH), 11. Médecins du monde, 12. Observatoire des Armements, 13. Oxfam France, 14. Salam for Yemen, 15. STAND France, Mouvement étudiant de lutte contre les génocides et crimes de masse, 16. Sherpa, 17. SumOfUs



 

 

 




Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní

4 4 5 1