21.9.2020

Report z Afriky: Umlčení zbraní nenastalo. Násilí a ozbrojené konflikty pokračují

Zatímco se přibližovala lhůta pro regionální politické závazky k „umlčení zbraní“ do konce roku 2020, ozbrojené konflikty stále pokračovaly a nové formy násilí vedly v několika zemích subsaharské Afriky k rozsáhlému zabíjení, mučení, únosům, sexuálnímu násilí a masovému vysídlování, včetně zločinů podle mezinárodního práva. Přečtěte si nový report (2020) Amnesty o dění v Africe.

13.7.2020

Bosna a Hercegovina: 25. výročí masakru ve Srebrenici je chmurné varování z historie

Evropa si připomíná smutné výročí nejhorší genocidy na svém území od dob 2. světové války.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.

DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

Demokratická republika Kongo poslala ozbrojené síly, aby zabránily sezónním horníkům v těžbě.

V reakci na zprávy, že armáda Demokratické republiky Kongo (DRC) rozmístila stovky vojáků připravených k násilnému vyhnání odhadovaných 10 000 horníků z dolů Tenke Fungurume v provincii Lualaba na jihu země, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro východ Afriky, Sarah Jacksonová, řekla:

„Vzhledem k dlouhé historii nadměrného používání síly konžskou armádou a nedostatečnému školení v oblasti řízení veřejného pořádku musí vláda Konžské demokratické republiky okamžitě stáhnout své ozbrojené síly z dolů, aby odvrátila nezákonné zabíjení. Tito horníci se jen snaží vydělat na živobytí a použití armády proti nim by bylo naprosto nezodpovědné.“

Pozadí

Provincie Lualaba je součástí bývalé provincie Katanga v jižní DRC, a je nejvýznamnější těžební oblastí mědi a kobaltu v zemi. Vláda odhaduje, že 20% kobaltu, který je v současné době vyvážen z DRC, pochází od řemeslných horníků Katangy.

Tam působí asi 110 000 pracovníků, v sezoně jejich počet stoupá na 150 000. Protože v oblasti chybí autorizované těžební oblasti (ZEA), mnoho řemeslných horníků tak vlastně při cestě do práce ilegálně vstupuje na soukromé pozemky.

Důlní komplex Tenke Fungurume v DRC je jeden z největších na světě, kde se těží měď a kobalt nejvyšší kvality. Je ve vlastnictví společnosti China Molybdenum Co. Ltd., která je kótována na hongkongské burze.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní