28.2.2024

Lidé v Pásmu Gazy nemají co jíst. Dva miliony Palestinců živoří v otřesných podmínkách

Izrael nesplnil předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora a nezajistil, aby se do Gazy dostala potřebná humanitární pomoc. Kvůli izraelskému bombardování a blokádě tak lidem v Gaze hrozí hladomor. Někteří Palestinci jsou nuceni jíst krmivo pro zvířata, ženy nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti.

11.7.2023

Darování americké kazetové munice podkopává úsilí o ochranu civilistů

Spojené státy plánují transfer kazetové munice - nerozlišující zbraně, kterou již 111 zemí zcela zakázalo. Působí totiž nevýslovné škody a utrpení civilistům, a to i desítky let po skončení konfliktu.

20.10.2022

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

11.10.2022

Ruské útoky na Kyjev a další města jsou eskalací válečné agrese a evidentní porušení válečného práva

Rusko v posledních dnech masivně útočí na Kyjev, další ukrajinská města a infrastrukturu.

Report z Afriky: Umlčení zbraní nenastalo. Násilí a ozbrojené konflikty pokračují

Zatímco se přibližovala lhůta pro regionální politické závazky k „umlčení zbraní“ do konce roku 2020, ozbrojené konflikty stále pokračovaly a nové formy násilí vedly v několika zemích subsaharské Afriky k rozsáhlému zabíjení, mučení, únosům, sexuálnímu násilí a masovému vysídlování, včetně zločinů podle mezinárodního práva. Přečtěte si nový report (2020) Amnesty o dění v Africe.

Zdlouhavé konflikty ve Středoafrické republice (SAR), Demokratické republice Kongo (DRK), Súdánu a Jižním Súdánu pokračovaly společně s nevybíravými a cílenými útoky na civilisty. Ozbrojené skupiny v Kamerunu, Mali, Nigérii, Somálsku a dalších zemích se dopouštěly zneužívání, zabíjení a únosů, vedoucí k masovému vysídlování. Státní bezpečnostní složky často reagovaly závažným porušováním lidských práv, jako jsou mimosoudní popravy, nucená zmizení a mučení.

 Tyto konflikty a nejistoty, které se společně s novými formami komunálního násilí objevily v zemích jako např. Etiopie jsou krutým připomenutím toho, že Afrika je daleko vzdálena od prolomení smrtícího cyklu ozbrojených konfliktů a násilí. To, co je mnohdy umlčeno, nejsou zbraně, ale spravedlnost a odpovědnost za zločiny a další závažná porušování lidských práv. Od Nigérie až po Jižní Súdán se nespočet obětí vážných zločinů a zneužívání nedočkal spravedlnosti a odškodnění.

Tento rok byl zároveň poznamenán rozsáhlou represí disentu, jejíž součástí byly tvrdé zákroky proti pokojným protestům a útoky na média, obhájce lidských práv a politické oponenty. Ve více než 20 zemích bylo lidem odpíráno právo na pokojný protest mj. prostřednictvím nezákonných zákazů, použitím nepřiměřené síly, obtěžováním a svévolným zatýkáním. Ve dvou třetinách sledovaných zemí vlády silně omezovaly svobodu projevu, přičemž některé z nich se zaměřovaly zejména na novináře, blogery, občanská hnutí a politické oponenty, mj. v kontextu politických voleb. 

Tato porušování práv se rozvinula v souvislosti s nedostatečnou ochranou a nedodržováním hospodářských, sociálních a kulturních práv. Nucená vystěhování bez kompenzace pokračovala v zemích, mezi které patří i Svazijsko, Nigérie, Uganda a Zimbabwe. Rozsáhlé komerční akvizice pozemků měly dopad na živobytí tisíců obyvatel Angoly. Přístup ke zdravotní péči a vzdělání, který je i tak dost katastrofální napříč celým kontinentem, dále zhoršovaly konflikty v některých zemích, např. Burkině Faso, Kamerunu a Mali.

Přečíst hlavní část reportu (CZ)

Přečíst celý report (EN)

Report Amnesty o situaci v Africe do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Moc děkujeme!




Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní

4 4 5 1