© FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images

Ázerbájdžán: Vyhoštění pracovníků Amnesty International těsně před volbami

Článek

Před volbami nabírá omezování svobody projevu na intenzitě.

© FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images

Ázerbájdžánský prezident Ilham Aliyev přednáší řeč před parlamentním shromážděním Rady Evropy ve Štrasburku.

Trvalý tlak, pod kterým se nachází svoboda projevu v Ázerbájdžánu, sílí s nadcházejícími parlamentními volbami, které se budou konat příští měsíc. Na tento problém poukázala Amnesty International poté, co byli dva její pracovníci zastaveni na hranicích a vypovězeni ze země.

Ázerbájdžánské imigrační úřady zadržely cestovní pasy dvou delegátů Amnesty International gruzínské národnosti, jakmile ve středu ráno přiletěli do hlavního města Baku. O několik hodin později byli oba vyhoštěni ze země. Organizace předem informovala příslušné orgány o příletu svých delegátů, odpověď však neobdržela.

„Pro lidi v Ázerbájdžánu neexistuje reálná šance účastnit se voleb smysluplně, pokud zde stále dochází k porušování lidských práv a pokud je stále umlčováno těch několik nezávislých hlasů, které zde ještě zůstávají,“ řekl John Dalhusien, ředitel Amnesty pro Evropu a Střední Asii.

„Jaká další temná tajemství se před parlamentními volbami snaží představitelé ázerbájdžánského státu skrýt před okolním světem?“

„Deportace našich členů je dalším z příspěvků k litanii novinářů a ochránců lidských práv, proti kterým je zejména cíleno. Jsou zadržováni a vězněni jen proto, že vykonávají svoji práci. Nic nenasvědčuje uvolňování represí ze strany vlády vůči kritikům a disentu.“

V červnu tohoto roku byl zástupcům Amnesty odepřen vstup do Ázerbájdžánu pouze den před plánovanou návštěvou Evropských her, které se konaly v Baku.

Minulý měsíc zrušili pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) svoji účast u voleb, které se budou konat 1. listopadu. Důvodem bylo příliš mnoho omezení požadovaných státními autoritami. Budou to první ázerbájdžánské volby od rozpadu Sovětského svazu a získání nezávislosti v roce 1991, které OBSE nebude monitorovat.

Dalším znakem vážnosti situace ohledně dodržování lidských práv v Ázerbájdžánu je nedávné oznámení Rady Evropy (hlavní evropské instituce, která se věnuje lidskoprávní problematice), že odvolává své zástupce ze společné pracovní skupiny zabývající se lidskými právy v tomto státě. Tato skupina přitom byla pověřena obnovením dialogu mezi vedením státu a občanskou společností.

Pozadí:

V Ázerbájdžánských věznicích se v současné době za kritiku vedení státu nachází minimálně 20 vězňů svědomí. Ti byli odsouzeni na základě falešných obvinění v širokém rozsahu od finančních podvodů a daňových úniků, až po držení drog a chuligánství, v některých případech dokonce za vlastizradu.

Mnoho aktivistů opustilo zemi. Ti, kteří zůstali, jsou kvůli výhružkám vůči své osobě i svým rodinám příliš vystrašení na to, aby dál pokračovali v hlasitém boji proti porušování lidských práv, kterého se dopouští představitelé státu.

Nezávislá média v Ázerbájdžánu v tento okamžik téměř neexistují. Noviny a televizní stanice vlastněné a řízené vládou jsou používány k očerňování kritiků. A to pak umožňuje autoritám vyhnout se jakékoli kontrole.

Aktuální petice

Ázerbájdžán

Ázerbájdžánský obránce lidských práv znovu ve vězení! Zastaňte se ho podpisem petice

Anar Mammadli je významným ázerbájdžánským obráncem lidských práv. Je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na nezávislé pozorování voleb v Ázerbájdžánu a spoluzakladatelem iniciativy Climate of Justice. Za své aktivity byl již jednou odsouzen k pěti letům vězení, nyní je na základě falešných obvinění znovu ve vazbě a hrozí mu až osmiletý trest.

Aktuální počet podpisů: 105 Náš cíl: 3000

Podepíšu