Výzva pro romské studenty!

  Článek

publikován 22.5.2015

© Amnesty International

Nadace Open Society Fund Praha vyhlašuje výzvu na podporu romských vysokoškolských studentů a studentek na školní rok 2015/2016.

Romská menšina platí v České republice za jednu z nejvíce znevýhodněných. I nadále přetrvává diskriminace romských dětí ve vzdělávání a u dospělých na trhu práce a v otázce bydlení. Stále více Romů se ocitá v sociálním vyloučení a tvoří většinu populace tzv. sociálně vyloučených lokalit. Účast Romů na vysokoškolském vzdělání je podstatně menší než u majoritní společnosti a je daleko více ovlivněna sociálním zázemím rodin a škol. Vysokoškolsky vzdělaní Romové ale přitom hrají důležitou roli při bourání zažitých stereotypů i jako pozitivní příklady.

Cíl výzvy:

Cílem výzvy je podpořit vybrané romské vysokoškolské studenty a studentky v jejich studijním, profesním i osobním rozvoji. Poskytnutí stipendia si klade za cíl pomoci úspěšnému absolvování vysokoškolského studia a následnému vstupu na trh práce. Úspěšný vstup mladých Romů na trh práce je očekávaným dlouhodobým výstupem stipendijní podpory.

Obsah stipendijního programu:

• studijní stipendium v maximální výši 60 000,- Kč za rok

• povinnou pracovní stáž (např. v soukromé firmě, státní instituci, ambasádě, apod.) (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinnou neplacenou stáž v neziskové organizaci, min. 100 h/rok (zvolí si podpoření stipendisté)

• povinný kurz cizího jazyka (zvolí si podpoření stipendisté, hrazen v rámci programu)

• trénink, školení v oblasti aktivního občanství, lidských práv, politické gramotnosti, leadershipu, apod.

• povinnou účast na vybraných akcích Nadace OSF

Stipendistu/ku bude v průběhu programu doprovázet “mentor”, osobnost zvolená a odsouhlasená stipendistou i nadací, za účelem supervize, motivace a pomoci s průběhem stipendia. Cílem je poskytnout robustní podporu i v neakademických oblastech života se silným propojením na trh práce.

Zjistěte VÍC, čas je jen do 15. června!!!

Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 246 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...