© Profimedia

Trestní stíhání opozice. Další útok běloruského režimu proti svobodě projevu

  Článek

Reakce Amnesty na oznámení, že běloruský generální prokurátor spustil trestní stíhání proti Koordinační radě, novému orgánu složenému z vůdců běloruské opozice.

Tento vývoj opět dokázal, že v Bělorusku není prostor pro jakýkoli názor, který zpochybňuje nebo kritizuje vládu prezidenta Lukašenka. Byla uhašena všechna zbývající iluze, že úřady mají zájem na respektování lidských práv a právního státu.

"Běloruským úřadům nestačí zatýkáním tisíců demonstrantů, mučení zadržených a bití novinářů i zdravotníků. Nyní obvinily vůdce mírové opozice z toho, že jsou hrozbou pro národní bezpečnost, což ukazuje, jak daleko je režim Alexandra Lukašenka ochoten zajít, aby se udržel u moci. Pokud něco ohrožuje mír a bezpečnost v Bělorusku, je to násilí orgánů vůči jejich vlastním lidem."

Bruce Millar, ředitel Amnesty pro východní Evropu a střední Asii

"Nadále vyzýváme běloruské orgány, aby ukončily napadání a pronásledování pokojných demonstrantů a důrazně jim připomínáme jejich povinnost podle mezinárodního práva - respektovat právo na svobodu projevu. Oznámení prokurátora pravděpodobně vyvolá v protestujících strach, ale věříme, že obyvatelé Běloruska budou dál vyjadřovat své názory bez obav z represí,“ dodal Millar.

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2699 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...