© Getty Images

Ruský hon na disidenty. Pokud přijmou zahraniční peníze, musí se označit za "agenty"

  Článek

Ruskému parlamentu byl předložen návrh zákona o „zahraničních agentech”. Pokud projde, bude další ranou pro svobodu projevu a sdružování v Rusku.

Schválení zákona by obráncům lidských práv znemožňoval vstupovat do veřejných funkcích nebo zastávat funkce v samosprávě. Nutil by je označovat své dopisy a další materiály autoritám, právě touto nálepkou.

„Pokud bude tento zákon přijat, drasticky omezí a poškodí práci, nejen společenských organizací, které dostávají finanční prostředky ze zemí mimo Rusko, ale také dalších skupin. Bude klást stigmatizující označení „zahraniční agent“ na jedince – stejně tak, jako to již roky dělá u nezávislých nevládních organizací, které se v Rusku musí povinně označovat jako "zahraniční agenti". Ruský režim a úřady již nechaly občanskou společnost vyhladovět finančně a přinutily mnoho organizací zavřít. Nyní dále hanobí jednotlivé obránce lidských práv. Čím více se represivní režim Vladimira Putina dostává pod tlak ze strany Rusů, a uplatňuje navíc své právo na kritiku vlády, zahrnující zvládání pandemie, tím více se snaží přijít na možnosti, jak umlčet nesouhlas. Namísto plýtvání časem ve snaze umlčet zbývající kritické hlasy, by politici měli tento zákon smést ze stolu a začít pracovat na způsobech, jak v Rusku zajistit lidská práva,” uvedla výzkumná pracovnice Amnesty Natalia Prilutskaya.

"Tento zákon znamená nový hon na čarodějnice - na společenské skupiny a ochránce lidských práv, kteří se staví za spravedlnost a důstojnost. Odkrývá víru ruských autorit, že aktéři občanské společnosti jsou destruktivní „agenti Západu”, usilující o destabilizaci vlády – nikoliv klíčoví spojenci při řešení výzev ve snaze přinést pozitivní změnu."

Natalia Prilutskaya, výzkumná pracovnice Amnesty

 

Kontext

Tento přísný zákon o „zahraničních agentech” v souvislosti s nevládními organizacemi vešel v platnost 21. listopadu 2012. Od té doby, se financování stovek organizací scvrklo, jejich reputace byly poskvrněny, a jejich zaměstnanci pronásledováni. Tento zákon byl svévolně zacílen na ruské organizace civilní společnosti, obránců lidských práv a politických aktivistů. Ve výsledku to tak zahrnuje i nejhlasitějšího kritika Alexeje Navalného z Protikorupční nadace. Podle navrhovaného zákona představeného 18. listopadu by bylo označení „zahraniční agent“ povinné pro publikace a další materiály, vydané veřejnými sdruženími a jejich členy, jakož i pro zaměstnance nevládních organizací spadajících do této kategorie. Zřejmě s úmyslem blokovat několik zbývajících příležitostí pro financování ze zahraničí, návrh zákona rovněž navrhuje rozšířit status „zahraničních agentů“ na neregistrovaná veřejná sdružení.

Aktuální petice

  Rusko

Napsala článek, vyhrožují jí smrtí, podpořte novinářku svým podpisem

V dubnu 2020 zveřejnil Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky na Instagramu video, ve kterém vyhrožuje smrtí ruské novinářce Jeleně Milašinové.

 

Aktuální počet podpisů: 4058 Náš cíl: 4500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...