18 mrtvých. Armáda a policie v Myanmaru dál střílí do lidí

  Článek

Amnesty vyzývá myanmarské bezpečnostní složky k okamžitému ukončení násilí proti poklidným protestujícím.

Podle zpráv médií, bylo 28. února zabito 18 protestujících, když bezpečnostní složky použily smrtící zbraně proti pokojným protestujícím na poklidných hromadných shromážděních napříč zemí. Mnoho dalších bylo zraněno.

"Povinnost všech vymahačů zákona, ať už policie či armády, je usnadnit a ochránit pokojná shromáždění. Nesmí ubližovat protestujícím a rozhodně nesmí používat smrtící sílu."

Emerlynne Gil, zástupkyně regionálního ředitele výzkumu Amnesty

 

„Je šokující a hluboce alarmující, že policie a armáda odpověděly se smrtící silou proti naprosto pokojným protestujícím, což vedlo k nárůstu obětí. Těmto protestujícím musí být dovoleno uplatnit právo se pokojně shromažďovat a vyjádřit názor na současnou situaci v zemi. Jakékoliv opatření použité k omezení těchto pokojných shromáždění musí být zákonné, přiměřené a nezbytné. Uprostřed této rychle se zhoršující situace, musí myanmarské bezpečnostní složky okamžitě přestat používat zbytečnou sílu proti pokojným protestujícím a propustit všechny ty, které svévolně zatkly,“ dodala zástupkyně regionálního ředitele výzkumu Amnesty.

Po vojenském převratu 1. února 2021 pořádají lidé v Myanmaru celostátní pokojné demonstrace a protesty. Vyšetřovací mise OSN již dříve požadovala vyšetřování a stíhání myanmarského vojenského velitele generála Min Aung Hlainga, který je momentálně v čele země, a další vyšší úředníky za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu.

Aktuální petice

  Myanmar

Zatýkání, mučení a věznění protestujících, nálety na civilisty nebo obnovené popravy. Situace v Myanmaru se nezlepšila. Pomůžete?

Myanmarská armáda je u moci od vojenského převratu v únoru 2021. V zemi bylo obnoveno provádění poprav a nejméně 16 000 lidí bylo zatčeno. Letecké nálety proti skupinám obyvatelstva způsobily smrt více než 2 300 civilistů a donutily statisíce lidí k opuštění svých domovů. Zahraniční společnosti nadále dováží do země letecké palivo, které armáda zneužívá pro letecké údery. Přidejte se k petici a požadujte zesílení tlaku mezinárodního společenství na Myanmar.

 

Aktuální počet podpisů: 1772 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...