Skvělá zpráva: Pastor Steven Tendo byl propuštěn z imigračního zadržovacího zařízení!

  Článek

Migrace   Spojené státy publikován 9.3.2021

Pastor Steven Tendo byl propuštěn ze zadržovacího střediska v texaském Los Fresnos, kde byl americkými autoritami držen od prosince 2018. Do USA uprchl z Ugandy, kde mu hrozilo mučení.

Pastoru Tendovi hrozila bezprostřední deportace, a tedy návrat zpět do Ugandy. Je pravděpodobné, že v případě deportace by byl vystaven mučení, nebo jinému špatnému zacházení. Jeho deportaci bylo naštěstí zabráněno.

Pastor v Ugandě vedl kampaň za lidská práva, která pomáhala politickým vězňům a podporovala volební právo v reakci na represe ze strany tamní zkorumpované vlády. Na základě těchto aktivit byl zatčen a mučen místními bezpečnostními složkami, byly mu dokonce amputovány dva prsty. Aby si zachránil život, rozhodl se uprchnout z Ugandy. Nicméně, ve Spojených státech, kam se pastor vydal, byl držen v imigračním zadržovacím zařízení. 

Kvůli nepříznivým podmínkám, nedostatečné zdravotní péči a šířící se nákaze COVID-19 v imigračním zařízení se výrazně zhoršil jeho zdravotní stav. Pastor Tendo se potýká s onemocněním diabetes. Během pobytu v zadržovacím zařízení dokonce oslepl na jedno oko, zatímco v tom druhém zrak ztrácí. Navíc mu byl odebrán přístroj pro kontrolu hladiny cukru v krvi a byla mu odepřena strava vhodná pro diabetiky. Avšak díky mezinárodnímu tlaku se pastoru Tendovi dostalo potřebné péče a jeho stav se podstatně zlepšil.

Spojené státy americké mají podle mezinárodního práva povinnost zajistit, aby lidská práva migrantů a žadatelů o azyl byla respektována, chráněna a dodržována. Podle zásady nenavracení ukotvené v Mezinárodním paktu o občanských a politických právech, Úmluvě proti mučení a mezinárodním zvykovém právu jsou Spojené státy povinné nenavracet jednotlivce, kteří se nacházejí v tíživé situaci a návrat do jejich země by mohl způsobit mučení, či jiné závažné porušování lidských práv. Deportací pastora Tenda by tak Spojené státy porušily mezinárodní smlouvy a pravidla, ke kterým jsou zavázány.

Pastor Tendo byl konečně propuštěn ze zadržovacího zařízení, zatímco čeká na rozhodnutí ohledně jeho žádosti o azyl. Tendo svůj boj už částečně vyhrál, mnoho lidí ale takové štěstí nemá a na rozhodnutí o svém osudu stále čekají. Zastavení okamžité deportace pastora Tenda je obrovským úspěchem Amnesty International v kampani, která se snaží přesvědčit prezidenta Bidena, aby zařadil propuštění lidí zadržených v imigračních zařízeních jako bod své agendy během prvních 100 dní jeho prezidentského úřadu. Osvobozování lidí ze zadržovacích zařízení je prvním krokem k modifikaci imigračního zadržovacího systému ve Spojených státech amerických. 

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 871 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...