© Private

Dobrá zpráva: Frédéric Vuillaume zproštěn viny!

  Článek

publikován 1.6.2021

Francouz Frédéric Vuillaume byl zproštěn viny z účasti na shromáždění s cílem narušit veřejný pořádek. Za účast na demonstraci hnutí Žlutých vest na protest proti omezování soukromí francouzských občanů mu hrozil rok vězení a pokuta.

Dlouholetý člen obchodní unie, Frédéric Vuillaume, se účastnil demonstrace hnutí Žlutých Vest v Dijonu v prosinci 2020. Demonstrace se týkala kontroverzního zákonu, který by v případě přijetí zavedl dohled nad obyvateli Francie, včetně umožnění použití dronů, což by vážně narušilo soukromí, svobodu projevu a poklidného shromáždění občanů. Frédérico opouštěl protest a ptal se policie na cestu, když ho zatkli a odvezli do vazby. Tam byl držen přibližně 44 hodin. Následně byl podle článku 431-4 trestního zákoníku obviněn z „atribuce“ – účasti na shromáždění, které by mohlo narušit veřejný pořádek. Za uplatnění svých práv na pokojné shromažďování a svobodu projevu, garantovaných většinou lidskoprávních smluv, mu hrozil až rok ve vězení a pokuta ve výši 15 000 euro.

 

Dne 20. května jsme obdrželi skvělou zprávu. Frédéric Vuillaume byl soudem zproštěn obvinění z „atribuce“. Soudce ho osvobodil krátce po skončení prvního jednání. Frédéric společně se svým právníkem poděkovali aktivistům za jejich práci a podporu v boji za spravedlnost.

 

Frédéric hnutí Amnesty vzkázal: „Děkuji všem, toto je vítězství práva na poklidný protest ve Francii. Je to velké vítězství i pro mě. Nesmaže to násilné zatknutí, ani hodiny strávené ve vazbě, ale aspoň jsem prozatím volný. Děkuji všem za jejich úsilí a e-maily, kterými jste naléhali na státního žalobce, aby stáhl obvinění, která proti mně byla vznesena a bojovali jste tak za obranu práv na protest a svobodu projevu. Moje propuštění je hlavně Vaše zásluha. Dnešek je vítězstvím, vskutku velkým vítězstvím. Děkuji Vám všem.“

 

Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 245 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...