© ISAAC LAWRENCE / Contributor

Nobelovu cenu za mír získali novináři Maria Ressa a Dmitrij Muratov

  Článek

Výbor ocenil jejich boj za svobodu slova.

K jejich vítězství se Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International, vyjádřila následovně:

„Vítězství Marii Ressy a Dmitriho Muratova není vítězstvím jen pro nezávislé, zlomové zpravodajství na Filipínách a v Rusku. Je zejména úspěchem pro spravedlnost, odpovědnost a svobodu projevu po celém světě.“

Maria Ressa pracovala jako novinářka na Filipínách, kde se jako investigativní reportérka po více než 30 let zabývala korupcí, zneužíváním moci a porušováním lidských práv v takzvané ‚válce proti drogám‘, kterou vedl prezident Rodrigo Duterte. Jako spoluzakladatelka vysoce ceněného a nekompromisního zpravodajského webu Rappler pomohla světu otevřít oči, když poukázala na brutalitu a přetrvávající beztrestnost, která na Filipínách vládne. Je globální ikonou pro svobodu tisku.

Za vlády prezidenta Rodriga Duterte čelila Ressa, bývalý novinář Reynaldo Santos a ředitelé zpravodajství Rappler výhružkám, ale také několika žalobám a vyšetřování, mimo jiné kvůli údajným daňovým podvodům a porušení zákazu zahraniční kontroly nad hromadnými sdělovacími prostředky.

V lednu 2020 byla Maria Ressa na základě kontroverzního filipínského zákona o počítačové trestné činnosti shledána vinnou z „kyberšikany“. Kvůli tomuto odsouzení a neuvěřitelnému množství dalších obvinění by mohla čelit až 60 rokům ve vězení. Amnesty International byla jednou z mnoha skupin zaměřených na ochranu lidských práv po celém světě, která její četná obvinění odsoudila jako útok na svobodu tisku.

„Vysoce postavení úředníci v Rusku a na Filipínách by měli vzít Nobelovu cenu Marii Ressy a Dmitriho Muratova v potaz a skoncovat s útoky na svobodu tisku.“

Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

Dmitrij Muratov se stal roku 1993 spoluzakladatelem novin Novaya Gazeta a od té doby v nich působí jako editor. Podle výboru na ochranu novinářů bylo nejméně 6 z jejich novinářů, včetně Anny Politkovské, zavražděno kvůli vykonávání své profese.

Muratov spolu s kolegy v těchto novinách po desítky let poskytoval ve veřejném zájmu zásadní informace ruské společnosti, a to navzdory pokračujícím hrozbám útoků, výhrůžek i vězení.

K práci Muratova Agnès Callamard dodává: „Dmitrij Muratov byl a stále je oporou pro svobodná média v Rusku – jeho noviny jsou ukázkou neúprosného a statečného žurnalismu navzdory nebezpečí smrti, které mu může v zemi, kde je prostředí pro tisk čím dál tím víc nehostinné, skutečně hrozit. Je jedním z mála, kdo pokračuje ve snaze hnát k odpovědnosti i vysoce postavené osoby. Klaníme se před neúnavnou profesionalitou a odhodlaností nejen pana Muratova, ale i všech dalších ruských novinářů, kteří byli ochotní trpět za zodpovědné a poctivé vykonávání své práce.“

V posledních měsících bylo nálepkou „nežádoucí organizace“ či „zahraniční agent“ označeno množství dalších novinářů a mediálních organizací, což jim buď znemožnilo v práci pokračovat, nebo jim to do cesty postavilo závažné administrativní či finanční překážky.

Aktuální petice

  Rusko

Napsala článek, vyhrožují jí smrtí, podpořte novinářku svým podpisem

V dubnu 2020 zveřejnil Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky na Instagramu video, ve kterém vyhrožuje smrtí ruské novinářce Jeleně Milašinové.

 

Aktuální počet podpisů: 4058 Náš cíl: 4500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...