Grzegorz Żukowski

Vítězství! Polský soud osvobodil tři aktivistky v kauze duhové madony

  Článek

LGBTI   Polsko publikován 12.1.2022

Odvolací soud v Płocku zprostil viny tři aktivistky, které byly obviněny z urážky náboženského cítění kvůli vylepení plakátů s Pannou Marií a svatozáří v barvách duhy.

Ženám hrozily až dva roky vězení. Na jaře 2019 vylepily kolem kostela plakáty Panny Marie se svatozáří v duhových barvách vlajky LGBTI+ komunity, kterou se rozhodly podpořit poté, co se v kostele objevily u seznamu hříchů také pojmy jako „gender“ nebo „LGBT“.

 

„Dnešní rozhodnutí je velkou úlevou, ale nemůže zakrýt skutečnost, že tyto tři ženy byly souzeny čistě za jejich pokojný aktivismus a za obvinění, která proti nim nikdy neměla být vznesena. Hrozily jim až dva roky vězení jenom proto, že se postavily za práva LGBTI+ lidí v atmosféře nenávisti a diskriminace v Polsku. Nikdy neměly být postaveny před soud,“ uvedla Catrinel Motoc, regionální kampaňová koordinátorka Amnesty International.

 

„Osvobození těchto statečných žen ukazuje, že jejich stíhání nebylo ničím jiným, než snahou o jejich zastrašení ze strany polských úřadů. Takové praktiky jsou absurdní a neopodstatněné. Zároveň bohužel odkrývají mnohem širší snahu o obtěžování a zastrašování aktivistů a obránců lidských práv v celém Polsku. Nejenže se zmenšuje prostor pro svobodné vyjadřování, aktivismus a pokojné protesty, ale atmosféra homofobie v zemi se zhoršuje v souvislosti s nárůstem zločinů z nenávisti, zaváděním zón bez LGBTI+ v desítkách polských měst a pokusy o zákaz pochodů hrdosti.“

 

Přes 275 000 lidí se od začátku procesu připojilo k výzvě Amnesty a vyzvalo polského prokurátora ke stažení obvinění proti všem třem aktivistkám.

 

Lidskoprávní úspěchy a propuštění politických vězňů by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuální petice

  Polsko

Zákony musí chránit polskou LGBTI+ komunitu před násilím!

Polská vláda stále nepodnikla adekvátní kroky k ochraně LGBTI+ osob. V říjnu 2022 Jarosław Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) během projevu pronesl, že se v duhových rodinách s dětmi zachází jako se psy nebo kočkami.

 

Aktuální počet podpisů: 2984 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...