© Getty Images

Skvělá zpráva: bangladéšská studentka je na svobodě!

  Článek

Bangladéšská studentka Dipti Rani Dasová byla 15. března 2022 propuštěna z vězení a je konečně volná. Za mřížemi strávila šestnáct měsíců kvůli sdílení fotografie na sociálních sítích.

Dipti Rani Dasová, mladá dívka z hinduistické menšiny v Bangladéši, byla v říjnu 2020 zadržena policií za příspěvek na Facebooku – jednalo se o fotografii ženy držící Korán mezi stehny. Následně byla šestnáct měsíců držena v nápravném zařízení. Zatčena byla na základě drakonického zákona o digitální bezpečnosti, obviněna byla z „urážky náboženského cítění“. Hrozilo jí až sedm let vězení.

 

Její žádost o propuštění na kauci byla nejdříve třikrát zamítnuta soudy nižší instance, nakonec se ale mladá studentka dostala na svobodu.

 

K jejímu propuštění přispěla i celosvětová kampaň Amnesty apelující na bangladéšskou vládu. „Děkuji vám všem, že jste při mně stáli,” sdělila svým zastáncům Dipti Rani Dasová po svém propuštění.  


Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéšská studentka je už rok ve vazbě, protože na jejím webináři zazněla kritika vlády. Pomůžete?

Khadijatul Kubra je od srpna 2022 držena ve vazbě, protože během webináře, který pořádala, jeden z účastníků kritizoval bangladéšskou vládu. Přestože jí bylo v době zatčení 17 let, policie s ní jednala jako s dospělou, týden dokonce musela strávit v cele s lidmi odsouzenými k trestu smrti. Připojte svůj podpis k petici a požadujte její propuštění!

 

Aktuální počet podpisů: 2383 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...