©Private

Mladému muži z Íránu hrozí vážné nebezpečí popravy v souvislosti s protesty uprostřed „vražedného řádění"

  Článek

Trest smrti   Írán publikován 12.1.2023

Nejvyšší soud 2. ledna potvrdil odsouzení a trest smrti 22letého Mohammada Ghobadloua v souvislosti s probíhajícími celonárodními protesty, čímž rozsudek nabyl právní moci a vyvolal obavy, že se blíží jeho poprava. V uplynulém týdnu úřady rovněž oznámily pět dalších rozsudků smrti vynesených revolučními soudy v souvislosti s protesty.

V roce 2022 íránské úřady v souvislosti s celonárodními protesty popravily další dva muže. Mohsen Shekri byl 8. prosince 2022 popraven necelé tři měsíce po svém zatčení a poté, co byl v hrubě nespravedlivém procesu odsouzen za „nepřátelství proti Bohu". 12. prosince 2022 byl veřejně popraven Majidreza Rahanvard, a to pouhé dva týdny poté, co byl v nespravedlivém procesu rovněž odsouzen za „nepřátelství proti Bohu".

„Íránské úřady musí okamžitě zastavit všechny popravy lidí odsouzených k trestu smrti v souvislosti s celonárodními protesty," uvedla Amnesty a odsoudila také svévolné popravy Mohammada Mehdi Karami a Seyeda Mohammada Hosseini ze 7. ledna. Amnesty rovněž varovala, že stejný osud hrozí i Mohammadu Ghobadlou a dalším.

"Je odporné, že íránské úřady pokračují ve státem posvěceném zabíjení, protože se zoufale snaží ukončit protesty a udržet se u moci vyvoláváním strachu u veřejnosti."

Diana Eltahawy, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku


„Svévolné popravy Mohammada Mehdi Karami a Seyeda Mohammada Hosseini jen několik dní poté, co byly potvrzeny jejich rozsudky smrti, ukazují, jak íránské úřady nadále používají trest smrti jako represivní zbraň, a jsou mrazivou připomínkou toho, že desítkám dalších lidí stále hrozí poprava," dodala Diana Eltahawy.

Zatímco íránské úřady pokračují v útocích na právo na život a potlačují protesty, íránský lid se nadále staví za lidská práva. Rodiny osob ohrožených popravou a jejich příznivci protestovali 8. a 9. ledna před věznicí Rádžaj Šahr, kde je držen Mohammad Ghobadlou a někteří další odsouzenci k trestu smrti, i když se je úřady pokusily rozehnat střelbou do vzduchu. Trápení rodin je umocněno přetrvávajícím utajováním výkonu trestu smrti ze strany úřadů a odmítáním informovat rodiny a právníky o popravách předem.

 

VÁŽNÉ RIZIKO POPRAVY

Mohammadu Ghobadlou začalo hrozit vážné nebezpečí popravy poté, co Nejvyšší soud 2. ledna 2023 potvrdil jeho odsouzení k trestu smrti. Byl odsouzen  za „šíření korupce na zemi" (efsad-e fel arz) po urychleném a hrubě nespravedlivém fingovaném procesu před revolučním soudem v Teheránu. Obžaloba se opírala o mučením ovlivněná „přiznání", aby ho usvědčila z přejetí úředníků autem, přičemž jednoho z nich údajně zabil a další zranil.

Mohammad Ghobaldou byl rovněž souzen před trestním soudem v Teheránu na základě obvinění ze stejných údajných činů, což je v rozporu s ochranou proti dvojímu postihu. V případě odsouzení mu hrozí druhý trest smrti.

Úřady neprovedly žádné odpovídající vyšetření duševního zdraví Mohammada Ghobadlou a jeho matka uvedla, že mu ve vězení odpírají léky na jeho duševní zdraví. Dne 29. prosince 2022 zveřejnila skupina psychiatrů otevřený dopis předsedovi soudu, v němž ho vyzvala k bližšímu prozkoumání jeho duševního zdraví a jeho možného vlivu na schopnost soudit.

Obhájce Mohammada Ghobadlou podal k Nejvyššímu soudu žádost o soudní přezkoumání jeho případu. Tato žádost dosud nebyla vyřízena.

 

POPRAVY PO NESPRAVEDLNÝCH PROCESECH

Revoluční soud v provincii Alborz odsoudil 5. prosince 2022 Mohammada Mehdi Karami a Seyeda Mohammada Hosseini v hrubě nespravedlivém vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Byli také odsouzeni za "šíření korupce na zemi" (efsad-e fel arz) kvůli smrti agenta polovojenské jednotky Basídž během protestu 3. listopadu 2022.

Soud je odsoudil k trestu smrti necelý týden po zahájení procesu 30. listopadu 2022. Před soudním procesem státní média odvysílala jejich vynucená "přiznání" a označila je za "vrahy", čímž  porušila jejich právo na presumpci neviny. Oběma byl rovněž odepřen přístup k právníkům, které si sami zvolili.

Seyed Mohammad Hosseini následně svému právníkovi prozradil, že ho úřady nutily k "přiznání" mučením a jiným nelidským zacházením, například kopáním, dokud neztratil vědomí, bitím železnými tyčemi po chodidlech a používáním elektrických šoků po celém těle.

Jejich popravy, k nimž došlo pouhé dva měsíce po jejich zatčení, byly provedeny tajně a bez předchozího upozornění rodin nebo právníků.

 

DESÍTKY PROTESTUJÍCÍCH V OHROŽENÍ

Amnesty se obává, že v souvislosti s protesty hrozí desítkám dalších lidí trest smrti, protože od vypuknutí protestů byly svévolně zatčeny a obviněny tisíce lidí. Patří mezi ně i Mohammad Boroughani, kterého revoluční soud v Teheránu odsoudil k trestu k smrti za „nepřátelství proti Bohu" (moharebeh) v hrubě nespravedlivém vykonstruovaném procesu. Byl odsouzen za to, že se údajně oháněl mačetou, zapálil budovu guvernéra a zranil státního zástupce. Nejvyšší soud 24. prosince potvrdil jeho odsouzení a trest smrti. Ředitel pro styk s veřejností íránského Nejvyššího soudu 11. ledna na Twitteru oznámil, že Mohammad Boroughani byl odsouzen k trestu smrti s odkladem do doby, než Nejvyšší soud provede soudní přezkum. Mezi další ohrožené osoby patří Arshia Takdestan, Javad Roohi, Manouchehr Mehman Navaz, Saleh Mirhashemi, Saeed Yaghoubi a Majid Kazemi, kteří byli od listopadu odsouzeni k trestu smrti.

Řada dalších osob je v současné době souzena nebo čelí obviněním z trestných činů, za která hrozí trest smrti, včetně Abolfazla Mehri Hossein Hajilou, Mohsena Rezazadeh Gharagholou, Saeeda Shirazi, Akbara Ghafari, Toomaja Salehi, Ebrahima Rigi (Riki), Farzada (Farzin) Tahazadeh a Farhada Tahazadeh, Karwana Shahiparvaneh, Reza Eslamdoost, Haja Hamidi a Shahrama Marouf-Mola.

Amnesty prověřuje zprávy o dalších osobách, které byly v souvislosti s protesty odsouzeny k trestu smrti nebo jimž trest smrti hrozí.

„Je nezbytné, aby se mezinárodní společenství nejen postavilo na stranu íránského lidu, ale aby také přijalo opatření, která povedou íránské úřady k odpovědnosti. Státy musí uplatňovat univerzální jurisdikci k trestnímu vyšetřování všech úředníků důvodně podezřelých z účasti na zločinech podle mezinárodního práva a dalších závažných porušeních lidských práv a vydávat zatykače, pokud existují dostatečné důkazy," řekla Diana Eltahawy.


Aktuální petice

  Írán

Osmi Íráncům odsouzeným ve vykonstruovaných soudních procesech hrozí trest smrti. Zastaňte se jich podpisem petice

Nejméně osm lidí má být popraveno kvůli tomu, že se v roce 2022 zúčastnili protestů „Woman Life Freedom“. Dalších devět osob bylo v zemi po vykonstruovaných a nespravedlivých procesech v nedávné době popraveno. Íránské úřady závažně porušily právo obžalovaných na spravedlivý proces. Během pobytu za mřížemi byli vězni navíc vystaveni mučení a špatnému zacházení, a to včetně bití, elektrošoků a sexuálního násilí. V souvislosti s právě probíhající vlnou poprav narůstají obavy o životy dalších nespravedlivě odsouzených lidí.

 

Aktuální počet podpisů: 1990 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...