© Private

Dobrá zpráva: Íránky z LGBTI+ komunity byly osvobozeny od trestu smrti

  Článek

Zahra Sedighi-Hamadani a Elham Choubdar z Íránu byly v říjnu 2021 zatčeny kvůli příslušnosti k LGBTI+ komunitě a aktivismus. V srpnu 2022 byly odsouzeny k trestu smrti na základě obvinění z „šíření morální korupce na Zemi.“ V prosinci Ústavní soud jejich rozsudek zrušil.

Zahra „Sareh“ Sedighi-Hamadani, ochránkyně LGBTI+ práv z Íránu, byla v říjnu 2021 zatčena na íránsko-turecké hranici při pokusu získat právní ochranu v Turecku. Po pár dnech byla zatčena také Elham Choubdar. Zahra a Elham byly obviněny z „pašování žen a dívek do sousedních zemí,“ „propagace homosexuality“ a „podpory korupce a prostituce.“ Podle Amnesty International a dalších organizací byly skutečnými důvody pro zatčení jejich skutečná nebo domnělá sexuální orientace nebo genderová identita, aktivismus za práva LGBTI+ komunity, a napojení na členy LGBTI+ komunity, kteří se rozhodli usilovat o azyl v Iráku. 

Téměř dva měsíce od Zahřina zatčení nebylo známo, kde se nachází. Během této doby byla násilně vyslýchána, držena na samotce, bylo jí vyhrožováno zabitím a zabráněním péče o její děti a byl jí odepřen přístup k právníkovi. Elham byla nucena k doznání podobným způsobem. V srpnu 2022 byly obě odsouzeny Revolučním soudem v Orumíji v provincii Západní Ázerbájdžán k trestu smrti kvůli údajnému „šíření morální korupce na Zemi“ (efsad-e fel arz). 

Amnesty a další organizace pokračovaly v boji za osvobození Zahry a Elham. V prosinci 2022 o případu rozhodl íránský Ústavní soud a oba rozsudky včetně trestů smrti zrušil. Amnesty děkuje všem zúčastněným za podporu Zahry Sedighi-Hamadani a Elhamy Choubdar. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1089

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...