© Getty Images

Ukrajinci odsouzenému v Rusku za špionáž na 10 let vězení hrozí další trest

  Článek

Oleksandr Marčenko je Ukrajinec unesený do Ruska a odsouzený na 10 let za špionáž. Ve vězení s ním je špatně zacházeno. Nedávno mu ve správním řízení byla uložena pokuta za „znevážení ruských ozbrojených sil.“ Pokud by byl ze stejného přestupku obviněn i u trestního soudu, mohl by být odsouzen na až tři další roky vězení.

Oleksandr Marčenko je ukrajinský občan odsouzený v listopadu 2020 v Rusku za špionáž k desetiletému trestu odnětí svobody. Marčenko byl v prosinci 2018 unesen při cestě přes Rusko, byl mučen a donucen k „přiznání“ ke zločinům. Ve vězení je mu odepřen přístup ke zdravotní péči, kterou nutně potřebuje kvůli zdravotním komplikacím způsobenými prodělanou rakovinou štítné žlázy. Neumožnění naléhavě potřebné zdravotní péče představuje ohrožení jeho života a rovná se tak mučení.

Marčenko byl opakovaně terčem disciplinárních trestů a 21. srpna 2022 byl neoprávněně na šest měsíců umístěn do trestního bloku věznice. Dne 29. prosince 2022 mu správní soud ve městě Ulan-Ude v Burjatsku uložil pokutu 30 tisíc rublů (téměř 10 tisíc korun) za přestupek „znevážení ruských ozbrojených sil.“ Marčenko obvinění popírá. Toto správní řízení může být prvním krokem k trestnímu obvinění ze stejného zločinu. Pokud by Marčenko z takového trestního přestupku byl shledán vinným, mohl by mu hrozit dodatečný trest odnětí svobody až na tři roky. 

Aktuální petice

  Rusko

Napsala článek, vyhrožují jí smrtí, podpořte novinářku svým podpisem

V dubnu 2020 zveřejnil Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky na Instagramu video, ve kterém vyhrožuje smrtí ruské novinářce Jeleně Milašinové.

 

Aktuální počet podpisů: 4058 Náš cíl: 4500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...