© Unsplash

Írán zrušil trest smrti pro tři účastníky protestů

Článek

Trest smrti   Írán publikován 1.6.2023

Třem účastníkům protestů už nehrozí výkon trestu smrti. Dva z nich byli propuštěni na kauci, jednomu byl trest snížen na deset let vězení. Další nespravedlivě odsouzení ale nadále zůstávají v ohrožení výkonu popravy.

Javad Rouhi, Mehdi Mohammadifard and Arshia Takdastan byli zatčeni íránskými úřady, protože údajně „podněcovali nepokoje“ tancováním, tleskáním, skandováním a házením šátků do ohně při protivládních protestech vyvolaných smrtí Mahsy Aminiové. V prosinci 2022 byli odsouzeni ke dvě trestům smrti za „nepřátelství proti Bohu“ a „šíření morální korupce na zemi.“ Za účelem získání jejich „přiznání“ byli ve vězení biti, bičování, mučeni elektrickými šoky a zavěšením, byli obětí sexuálního násilí a bylo jim vyhrožováno smrtí.

V květnu 2023 Nejvyšší soud tresty smrti zrušil a dovolil propuštění Javada a Arshiy na kauci. Trest pro Mehdiho byl zmírněn na deset let odnětí svobody.

Ačkoliv je zrušení tří trestů smrti dobrou zprávou, přinejmenším osm dalších Íránců se momentálně nachází v ohrožení výkonu popravy a mnoho dalších je nespravedlivě vězněno ve špatných podmínkách. Úsilí za jejich osvobození pokračuje.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Írán

Osmi Íráncům odsouzeným ve vykonstruovaných soudních procesech hrozí trest smrti. Zastaňte se jich podpisem petice

Nejméně osm lidí má být popraveno kvůli tomu, že se v roce 2022 zúčastnili protestů „Woman Life Freedom“. Dalších devět osob bylo v zemi po vykonstruovaných a nespravedlivých procesech v nedávné době popraveno. Íránské úřady závažně porušily právo obžalovaných na spravedlivý proces. Během pobytu za mřížemi byli vězni navíc vystaveni mučení a špatnému zacházení, a to včetně bití, elektrošoků a sexuálního násilí. V souvislosti s právě probíhající vlnou poprav narůstají obavy o životy dalších nespravedlivě odsouzených lidí.

Aktuální počet podpisů: 1988 Náš cíl: 4000

Podepíšu