© CC

Proč by nás všechny měla zajímat podmínka povinných kastrací

  Článek

publikován 2.8.2023

Téma povinných kastrací trans*osob může znít velmi specificky, přitom ale porušuje základní lidská práva. Přečtěte si o tom, proč zvedáme téma podmínky kastrace trans* lidí v ČR.

Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, které mají podmínku kastrace pro úřední změně pohlaví. Lidé, kteří kastraci odmítnou, tak pak často žijí s doklady, které neodpovídají jejich identitě. Máme velkou naději, že Česko se posune správným směrem a i proto jsme si právě téma podmínky povinných kastrací vzali jako své hlavní na letošní Prague Pride. Abyste této problematice mohli lépe porozumět a podpořit s námi boj za zrušení povinných kastrací, sepsali jsme pro vás malý vhled do toho, co proces tranzice znamená a proč v něm povinná kastrace nemá mít místo.

  • PROCES TRANZICE V ČESKÉ REPUBLICE

Pojďme se nejdřív podívat na to, co v České republice musí podstoupit trans* osoby, aby si mohly změnit úřední pohlaví. Uřední pohlaví je písmenko, které je ve vašich dokladech a označuje jestli jste žena nebo muž. Je důležité proto, abyste mohli v běžném životě fungovat v souladu se svojí identitou. Pokud vystupuji jako muž, cítím se jako muž, ale v občance mám stále ženské pohlaví, může mě to dostat do mnoha komplikovaných situací. Budu muset na úřadech, poště nebo na letišti (kdekoli, kde je potřeba ukázat občanský průkaz, pas nebo kartičku pojištěnce) vysvětlovat, kým skutečně jsem, a proč to, jak vypadám, neodpovídá údaji v mých dokumentech.

Právě cesta za tímto písmenkem je velmi složitá. Jedná se o dlouhý byrokratický proces, který provází řada lékařských prohlídek, hormonální terapie a také zmíněná kastrace. Tedy invazivní operativní zákrok, který zapříčiní neplodnost. Pokud někdo tento zákrok nechce nebo ze zdravotních důvodů nemůže podstoupit, změna pohlaví v úředních dokumentech není možná.

Samotná podmínka nedává smysl v tom, že její součástí není, jak by se mohlo předpokládat, žádná úprava genitálu jako takového. Trans* osoby tedy musí podstoupit kastraci, ale jejich genitálie mohou zůstat vzhledově stejné jako před operací a kolonku v dokladech si změnit mohou.

V podstatě by se dalo říct, že stát nutí lidi začít od konce. Pro mnoho trans*osob je samotné tělo až tím druhořadým, co řeší. Primárně je pro ně důležité žít v souladu se svou genderovou identitou. Toto popsala pro spolek Trans*parent terapeutka Eliška: 

„Mnohem důležitější než operace je pro mě moci žít autenticky a v souladu s vnímáním sebe sama, svobodně se projevovat a být takto respektována společností i státem."

Proces tranzice je přitom sám o sobě emočně i fyzicky náročný. Trans* osoby potřebují podporu okolí a adekvátní lékařskou a psychologickou péči. Je potřeba si říct, že ne každý trans* člověk chce podstupovat invazivní operativní zákroky a má na to plné právo.

  • JAK TO VIDÍ EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA

Na to je velmi jednoduchá odpověd: podmínka kastrace je v rozporu s rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva. Tento přelomový rozsudek z roku 2017 uvádí, že požadavek kastrace v rámci procesu právního uznání příslušné genderové identity (a pohlaví) je v rozporu s lidskými právy. Tento evropský právní precedent se stal základem pro změnu právního řádu v mnoha evropských zemích. Jen Česko, společně s Rumunskem, Bulharskem a Lotyšskem stále zaostávají.

Je důležité říct, že ke změně přístupu a zrušení této podmínky vyzvalo Českou republiku i mnoho zemí v rámci pravidelného lidskoprávního přezkumu na půdě OSN. Česká republika se zavázala k nápravě a tím ke zrušení povinných kastrací. Jak potvrdilo ministerstvo spravedlnosti, společně s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou, zákon by měl být upravený tak, aby úřední změna pohlaví předcházela chirurgickému zákroku a ne naopak, jak je to teď. Pro úřední změnu pohlaví by tak měl stačit posude od lékaře či lékařky a osobní prohlášení.

  • JAKÝ SMYSL TO MÁ PRO TRANS OSOBY?

Už jste někdy slyšeli pojem genderová euforie? To je pocit spokojenosti, když je v souladu váš gender, sociální role a tělesnost. A té se dá dosáhnout vícero způsoby. Jednou z cest je právě to, kdy máte v úředních dokumentech zanesen gender, který odpovídá vaší identitě. A je potřeba, aby trans* osoby k takové změně měly co nejsnazší cestu a mohly tudíž žít plnohodnotný život v adekvátní sociální roli. Podmínka kastrace může být nepřekonatelnou překážkou na této cestě.

Poslechněte si, jaký má význam zrušení podmínky kastrace přímo od nich.


Máte k tématu nějaké dotazy? Je třeba ještě víc informací? Napište nám na našem Instagramu! Nebo se vydejte na některou z diskuzí, které se budou danou tématikou zabývat v rámci Prague Pride. V úterý 8.8. od 18:00 na téma Rozbít tradice a ve středu 9.8. od 18:00 na téma toho, že tranzicí se dá procházet i netradičně a je to tak v pořádku.

A pokud vám požadavek povinných kastrací přijde absurdní a souhlasíte s Evropským soudem pro lidská práva, přidejte se k nám v sobotu 12.8. na Prague Pride!

Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...