© Halil Kahraman via Getty Images

Svět: Výzva pěti jihoevropských států zdůrazňuje nutnost zbavit se fosilních paliv

  Článek

publikován 1.9.2023

Prezidenti pěti jihoevropských zemí – Itálie, Řecka, Portugalska, Malty a Slovinska – vyzývají k přijetí naléhavých opatření k řešení klimatické krize. Jejich země v poslední době čelí úmorným vlnám veder, záplavám i ničivým požárům.

Hlavy pěti jihoevropských zemí přichází s touto výzvou po nejteplejším červenci, jaký byl kdy zaznamenán. Klimatická krize je navíc i krizí lidských práv a poškozuje mimo jiné právo na život, zdraví, potraviny, bydlení, důstojnou práci a zdravé životní prostředí. 

Světoví lídři mají příležitost podpořit rychlé ukončení spalování fosilních paliv na klíčovém klimatickém summitu COP28. Ten se uskuteční koncem tohoto roku v Dubaji. 

„Řešení klimatické krize nespočívá ve vzdálených technických řešeních s nejistými výsledky, jako je například zachycování, ukládání a odstraňování uhlíku, které prosazuje lobby fosilních paliv a které by mohlo tomuto průmyslu umožnit pokračovat v téměř nekontrolovaném využívání fosilních zdrojů,“ 

- Marta Schaaf, ředitelka programu Amnesty International pro klima, ekonomickou a sociální spravedlnost a odpovědnost podniků

I další středomořské země, včetně oblastí Blízkého východu a severní Afriky, rovněž zažily spalující teploty. Při nedávných lesních požárech v Alžírsku pak zemřelo více než 30 lidí. Středomořský region bude pravděpodobně patřit k oblastem nejvíce postiženým globálním oteplováním, pokud nebudou naléhavá klimatický opatření přijata. Podle OSN se otepluje o 20 % rychleji, než je celosvětový průměr. V této oblasti žije více než 500 milionů lidí. 

„Skutečné řešení škod, které průmysl fosilních paliv působí lidem na světě a ekosystémům, na nichž jsou závislí, vyžaduje rychlé ukončení využívání fosilních paliv a moratorium na rozvoj nových zdrojů fosilních paliv. Ještě není pozdě jednat, ale náklady na lidskou nečinnost se rychle zvyšují,“ vyzvala Marta Schaaf světové lídry k akci. 

Klimatické extrémy se letos vyskytly i v dalších částech světa. Přívalové srážky a záplavy zasáhly několik oblastí Číny, vlny veder neustále spalovaly jihozápad USA a abnormálně vysoké zimní teploty zasáhly i části jižní polokoule.

Škody, ke kterým již došlo, musí být napraveny, a to i prostřednictvím účinných zdrojů fondu pro krytí ztrát a škod do konce tohoto roku. Bohaté státy, které mají historicky větší podíl na emisích skleníkových plynů, by také měly podstatně zvýšit své příspěvky na klimatickou adaptaci zemí s nižšími příjmy. Mnohé z nich již nyní platí vysokou cenu za klimatickou krizi, ke které přispěly jen velmi málo.


Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...