© SOTA

Popsal svou výlohu hesly proti válce, skončil v trestanecké kolonii

  Článek

Právo na protest   Rusko publikován 18.3.2024

Po vpádu Ruska na Ukrajinu popsal Dmitrij výlohu svého obchodu protiválečnými hesly. Ačkoliv dostal pokutu, v protestování proti válce nepřestal. Tamní úřady ho proto odsoudily k 18 měsícům v trestanecké kolonii. Teď potřebuje vaši podporu.

Prodavač bot a otec pěti dětí z vesničky na severozápadě Ruska, Dmitrij Skurichin, začal proti porušování lidských i mezinárodních práv vystupovat už v roce 2014, kdy ruská armáda obsadila polostrov Krym. Právě tehdy vyvěsil před svým obchodem první plakát, který anexi odsuzoval. Od té doby umístil přes 200 dalších vzkazů, které odsuzovaly zejména invazi na Ukrajinu. Tu popisovaly jako „šílenou, falešnou, podlou, bratrovražednou“ nebo „hanebnou“. Svůj postoj odvážně sdílel také v médiích a na sociální síti Telegram. 

„Věřím, že budoucnost ukáže, že jsem stál na správné straně.“ 

- Dmitrij Skurikhin 

 
Za svou odvahu si v srpnu 2023 vyslechl rozsudek 18 měsíců v trestanecké kolonii. O měsíc dřív navíc neznámí lidé přemalovali výlohu jeho obchodu a plakáty kritické k Putinově režimu. Dmitrijův hlas se však nepodařilo umlčet. Jeho zákazníci i další z obyvatel obce ho nadále popisují, jako „nejstatečnějšího muže v celé Leningradské oblasti“. 

Podepište petici za jeho vysvobození!

V celém Rusku si lidé jako Dmitrij odpykávají tvrdé tresty jen za svůj pokojný nesouhlas s válkou. Rusko musí zrušit represivní zákony o válečné co nejdřív zrušit a okamžitě propustit všechny, kteří jsou vězněni jen za to, že pozvedli svůj hlas proti válce a agresi. 

Podporu můžete Dmitrijovi vyjádřit také dopisem. Napište mu do vězení vzkaz solidarity a naděje. Dáte mu tím najevo, že svět na jeho odvahu nezapomněl.

 



Aktuální petice

  Rusko

Napsala článek, vyhrožují jí smrtí, podpořte novinářku svým podpisem

V dubnu 2020 zveřejnil Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky na Instagramu video, ve kterém vyhrožuje smrtí ruské novinářce Jeleně Milašinové.

 

Aktuální počet podpisů: 4058 Náš cíl: 4500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...