© Andrey Bok

Nahradila cenovky protiválečnými hesly, byla odsouzena na 7 let

  Článek

Právo na protest   Rusko publikován 18.3.2024

Na protest proti válce nahradila ruská umělkyně Alexandra cenovky v jednom z petrohradských supermarketů cedulkami s protiválečnými informacemi a hesly. Za to si odpykává krutý sedmiletý trest v trestanecké kolonii.

Alexandra Skočilenko je studentka petrohradské univerzity, která se rovněž proslavila v tamní umělecké komunitě. Je známá psaním písní, vytvářením komiksů a je také autorkou populární „Knihy o depresi“, která výrazně přispěla destigmatizaci duševních onemocnění. Zhruba měsíc po začátku války se rozhodla, že nebude krutostem Putinova režimu nečinně přihlížet. 


Na protest proti ruské invazi proto vyměnila cenovky v jednom z tamních obchodů za cedulky s protiválečnými hesly a pravdivými informacemi o násilí na civilistech a ostřelování mariupolského činoherního divadla. O pár dní později prohledala policie její dům a Alexandru zatkla. Její výslech trval až do ranních hodin následujícího dne. Následně obviněna z „veřejného šíření vědomě nepravdivých informací o použití ozbrojených sil“. Hrozilo jí až 15 let odnětí svobody, nakonec byla odsouzena k 7 rokům.

Alexandra trpí celiakií, a proto musí dodržovat speciální bezlepkovou dietu. To jí však vězeňská správa neumožňuje a zadržuje potravinové balíčky, které Alexandře posílá její rodina. Zdravotní stav odvážné umělkyně se proto zhoršuje.

Podepište petici za její propuštění!


Svým podpsem podpoříte osvobození také dalších ruských vězňů svědomí, kteří jsou nespravedlivě vězněni kvůli tomu, že protestovali proti ruské agresi. 

Podporu můžete Alexandře vyjádřit také dopisem. Napište jí do vězení vzkaz solidarity a naděje. Dáte jí tím najevo, že svět na její odvahu nezapomněl. 



Aktuální petice

  Rusko

Napsala článek, vyhrožují jí smrtí, podpořte novinářku svým podpisem

V dubnu 2020 zveřejnil Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky na Instagramu video, ve kterém vyhrožuje smrtí ruské novinářce Jeleně Milašinové.

 

Aktuální počet podpisů: 4058 Náš cíl: 4500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...