Rwanda: Pozůstalí obětí genocidy čekají na spravedlnost už 30 let

Článek

Rwanda publikován 12.4.2024

Uplynulo již 30 let od Genocidy Tutsiů ve Rwandě z roku 1994, při které bylo zabito odhadem 800 000 lidí. Amnesty International vyzývá mezinárodní společenství, aby urychleně obnovilo svůj závazek zajistit spravedlnost pro oběti a přeživší.

Zatímco mnoho pachatelů bylo souzeno před vnitrostátními a komunitárními soudy ve Rwandě, jakož i Mezinárodním trestním tribunálem pro Rwandu (ICTR) a soudy v Evropě a Severní Americe na základě zásady univerzální jurisdikce, nedávný vývoj podtrhuje důležitost naléhavého dosažení spravedlnosti.

„Opožděná spravedlnost je odepřená spravedlnost. Potvrzená úmrtí několika nejhledanějších podezřelých z genocidy dříve, než mohli čelit spravedlnosti, a pozastavení soudního procesu s dalším obžalovaným z důvodu nemoci související s věkem, ukazují, jak je důležité zachovat dynamiku pro zajištění spravedlnosti pro přeživší a příbuzné obětí ve Rwandě.“

- Tigere Chagutah, regionální ředitel Amnesty International pro východní a jižní Afriku

Mezi květnem 2020 a listopadem 2023 potvrdil tým pro monitoring uprchlíků Mezinárodního zbytkového mechanismu pro trestní tribunály (IRMCT) smrt čtyř z nejhledanějších uprchlíků obžalovaných ICTR.

Ostatky Augustina Bizimany, který byl během genocidy ministrem obrany, byly identifikovány v Konžské republice v roce 2020. IRMCT také potvrdila, že Protais Mpiranya, tehdejší velitel prezidentské gardy, zemřel v Zimbabwe v roce 2006. Byl obviněn z odpovědnosti za vraždy vysokých úředníků, včetně premiérky Agathe Uwilingiyimana, předsedy ústavního soudu, ministra zemědělství a ministra informací, jakož i deseti belgických členů mírových sil OSN. Bylo také potvrzeno, že Phénéas Munyarugarama, velitel vojenského tábora Gako a nejvyšší vojenský důstojník v oblasti Bugesera během genocidy, zemřel v Demokratické republice Kongo v roce 2002 a že Aloys Ndimbati, starosta Gisovu, zemřel ve Rwandě v roce 1997.

V květnu 2023 byl v Jižní Africe konečně zatčen další podezřelý z genocidy a obžalovaný ICTR, Fulgence Kayishema, který se skrýval po celá desetiletí. Očekávalo se, že bude převezen buď k IRMCT v Tanzanii, nebo přímo do Rwandy, aby čelil soudu, ale dodnes zůstává ve vazbě v Jižní Africe a čelí obvinění z přistěhovalectví.

V srpnu 2023 proběhl soud s 90letým obchodníkem zodpovědným za financování genocidy, Félicienem Kabugou. Byl dopaden po 26 letech na útěku, další proces byl však odložen na neurčito kvůli nemoci související s věkem. Rozhodl o tom odvolací soudci IRMCT v červnu 2023, podle kterého Kabuga není způsobilý stanout před soudem, protože trpí těžkou demencí. Byl obviněn z financování a poskytování další logistické podpory milicím Interahamwe a také z vysílání genocidních nenávistných projevů na stanici Radio Television Libre des Milles Collines (RTLM). Pozůstalí obětí po rozhodnutí soudu vyjádřili svůj hněv a zklamání.

„Abychom uctili památku obětí genocidy a zajistili spravedlnost pro přeživší a rodiny obětí, vyzýváme státy, aby se znovu zavázaly k neúnavnému a včasnému hledání spravedlnosti, včetně stíhání podezřelých pachatelů prostřednictvím univerzální jurisdikce tam, kde je to vhodné,“ řekl Tigere Chagutah.

Aktuální petice

Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu