©Selman Aksunger/Anadolu via Getty Images

Izrael/OPT: Mezinárodní trestní soud žádá o vydání zatykače na Netanjahua a další vysoké představitele Izraele i Hamásu. Jde o zásadní krok ke spravedlnosti

  Článek

  Izrael publikován 23.5.2024

Mezinárodní trestní soud (ICC) žádá o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Yoava Gallanta. Rovněž podal žádost o zatčení vedoucích představitelů Hamásu, konrétně Yahyu Sinwara, Mohammeda Deifa a Ismaila Haniyeha.

Žádosti o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Yoava Gallanta jsou zdůvodněny pácháním válečných zločinů v Pásmu Gazy od 8. října loňského roku. Dokumenty ICC specificky zmiňují obvinění z vyhladovění civilistů, útoků na ně a úmyslého zabíjení. 

Pokud jde o vůdce Hamásu Yahyu Sinwara, Mohammeda Deifa a Ismaila Haniyeha, ty ICC obviňuje ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů počínaje 7. říjnem, konkrétně z vyhlazování, vražd, znásilňování a jiného sexuálního násilí, braní rukojmí, mučení a dalšího krutého zacházení.

„Tento krok prokurátora Mezinárodního trestního soudu je důležitým signálem pro všechny strany konfliktu v Gaze i mimo ni, že budou pohnány k odpovědnosti za škody a utrpení, které způsobily civilním obyvatelům. Nikdo nestojí nad mezinárodním právem: žádní vůdci ozbrojených skupin, žádní vládní činitelé – ať už zvolení či nikoliv, žádní vojenští představitelé. Bez ohledu na to, jakou věc sledují, nikdo není nad zákonem.“

- Agnés Callamard, generální tajemnice Amnesty International


Nyní je na přípravném senátu, aby v době, kdy úřad prokurátora pokračuje ve vyšetřování, urychleně přezkoumal žádosti o vydání zatykačů a rozhodl o nich. Všechny státy, včetně třetích stran, které nejsou členy ICC, musí toto rozhodnutí respektovat. Pokud bude schválen jakýkoli ze zatykačů, musí všechny členské státy ICC zajistit jeho vykonání. 

Kancelář prokurátora rovněž uvedla, že vyšetřování stále probíhají. To znamená, že další žádosti o vydání zatykačů mohou ještě následovat.

„Žádost prokurátora Mezinárodního trestního soudu o vydání zatykače v souvislosti se situací v Pásmu Gazy je také dlouho očekávanou příležitostí ukončit desetiletí trvající cyklus beztrestnosti v Izraeli a na okupovaných palestinských územích. Umožňuje rovněž obnovit důvěryhodnost mezinárodního soudního systému jako celku. Všechny státy musí respektovat legitimitu soudu a musí se zdržet jakýchkoli pokusů o zastrašování nebo nátlak na něj, aby soudci mohli vykonávat svou práci zcela nezávisle a nestranně,“ shrnula Agnés Callamard.

Válečné zločiny

Amnesty International dlouhodobě vyzývá prokurátora Mezinárodního trestního soudu, aby neprodleně přijal konkrétní opatření k urychlení vyšetřování zahájeného v březnu 2021, které se zabývá zločiny podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu spáchanými od 13. června 2014 v Gaze a na Západním břehu Jordánu. Dne 29. října a znovu v listopadu 2023 vydal žalobce ICC opožděně prohlášení, v němž potvrdil, že probíhající vyšetřování ICC týkající se situace v Palestině se bude vztahovat na činy spáchané všemi stranami v Izraeli a na Palestině od 7. října.
 
Izraelské úřady doposud nedokázaly urychleně a nezávisle vyšetřit válečné zločiny a další protiprávní jednání spáchané izraelskou armádou na celém území Pásma Gazy. A palestinské úřady zase nevyšetřily zločiny a porušení práva ze strany Hamásu a dalších ozbrojených skupin.

Důkazy shromážděné Amnesty International ukazují, že izraelské síly nadále hrubě porušují mezinárodní humanitární právo, například prostřednictvím nerozlišujících nebo přímých útoků na civilisty a civilní objekty v okupovaném Pásmu Gazy. Tyto události musí být vyšetřeny jako válečné zločiny. Izraelské úřady rovněž porušují opatření vydaná Mezinárodním soudním dvorem k zabránění genocidy – například tím, že civilistům znemožňují přístup k dostatečné humanitární pomoci. Nerozlišující útoky nebo přímé útoky izraelských ozbrojených sil na civilisty a civilní objekty byly Amnesty International zdokumentovány také během konfliktů v letech 2008-9, 2014 a 2021.

Aktuální petice

  Izrael

Palestinští novináři uvězněni pouze kvůli své práci. Podpořte je podpisem petice

Dva palestinští novináři byli zadrženi v říjnu 2023 izraelskými silami poté, co informovali o útoku vedeném Hamásem. Izraelské úřady odmítají sdělit místo jejich pobytu. Novinářům není umožněn kontakt s rodinou ani právníky a jejich nejbližší netuší, zda jsou vůbec naživu. Žádný novinář by neměl být uvězněn kvůli výkonu své novinářské práce. Požadujte s námi jejich okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 215 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...