© SOTA

Napište do vězení Dmitriji Skurichinovi

  Článek

publikován 28.5.2024

Níže najdete potřebné informace o solidárním vzkazu a adrese, na kterou ho zaslat. Najdete zde také postup, jak apelovat za propuštění vězňů svědomí u odpovědných ruských institucí a činitelů.

Jak by měl vzkaz solidarity vypadat? 

 
  • Napište krátký vzkaz podpory – pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček (vězni můžou obdržet pouze omezený počet balíčků, a mohlo by se stát, že se k nim kvůli balíčku od vás nedostane důležitá zásilka od rodiny).  
  • Text by měl být napsán v ruštině. Stačí pár jednoduchých slov nebo vět, gramatické chyby nevadí. Pokud rusky neumíte, zkuste použít online překladač (Google, Deepl apod.) nebo použijte vzorový vzkaz.  
  • Nezmiňujte politickou situaci v Rusku, politická témata, válku na Ukrajině, nespravedlivost soudního procesu uvězněného (včetně podrobností z trestního řízení) ani Amnesty International. Nevyzývejte k protestům ani k porušování zákonů a nepoužívejte hrubé výrazy. 
  • Pokud budete posílat pohlednici, vyberte vhodný motiv (krajina). Pohlednice s politickým nebo náboženským motivem by se k uvězněnému nejen nedostala, ale mohla by mu navíc uškodit.  

Návrhy vzorových vzkazů: 

  • Jsme s vámi! – Мы с вами! 
  • Máte moji podporu! - мате моджи подпору! 
  • Připojuji se k požadavkům na vaše okamžité osvobození! – Я присоединяюсь к требованиям о вашем немедленном освобождении!  

Adresa, kam můžete pohlednice nebo dopisy posílat: 

196641, г. Санкт-Петербург,  
п. Металлострой, Северный проезд, д. 1,  
ФКУ ИК-5 УФСИН России по г. Санкт-Петербургу и Ленинградской области,  
Скурихину Дмитрию Николаевичу 1974 г. р. 

Pozor: adresa musí vždy obsahovat i jméno a rok narození uvězněného.  
Pohled nebo dopis můžete poslat obyčejně i doporučeně (pokud ho pošlete doporučeně, zvýšíte tím šance, že opravdu dorazí). 

Apelovat za Dmitrijovo propuštění můžete také na odpovědné úřady a činitele – na generálního prokurátora, Státní dumu nebo ruskou zmocněnkyni pro lidská práva. Zvýšíte tím šance, že se Dmitrij co nejdříve dostane na svobodu.


Vzorový text, který můžete použít:


Vážený pane generální prokurátore,   

obracím se na Vás s výzvou, abyste podnikli všechny nezbytné kroky ke zrušení článků 207.3 a 280.3 trestního zákoníku Ruské federace, neboť porušují závazky Ruska v oblasti lidských práv, a abyste zajistili okamžité propuštění všech osob, které jsou na jejich základě uvězněny.  

Tyto články zavedené novou legislativou zahrnují trest odnětí svobody až na 15 let a fakticky zbavují lidi v Rusku práva na pokojný protest a svobodu projevu. Stovky lidí již byly nespravedlivě uvězněny.  

Majitel obchodu z Ruského Vysocka Dmitrij Skurichin si odpykává 18 měsíců v trestanecké kolonii za to, že na Telegramu zveřejnil protiválečná videa a pomaloval výlohu svého obchodu protiválečnými vzkazy. Byl obviněn z "diskreditace" ruských ozbrojených sil (článek 280.3 trestního zákoníku). Využíval tak svého práva na svobodu projevu.  

Toto je v rozporu se závazky v oblasti lidských práv, které Rusku vyplývají z mezinárodního práva. 

Vyzývám Vás proto, abyste zrušil články 207.3 a 280.3 trestního zákoníku Ruské federace a zajistil okamžité a bezpodmínečné propuštění Dmitrije a všech osob zbavených svobody pouze za pokojný protest proti válce.  

S pozdravem, 

Adresy, kam můžete dopis zaslat: 


Poštovní adresy: 

Generální prokurátor Ruské federace     
Igor Viktorovič Krasnov   
Generální prokuratura    
ul. B. Dmitrovka, d. 15a    
125993, Moskva GSP- 3    
Ruská federace    

--------------------------------------------------------------

Státní duma Ruské federace     
Ulitsa Okhotny Ryad, 1   
103265, Moskva,   
Ruská federace    

---------------------------------------------------------------

Zmocněnkyně pro lidská práva   

Tatyana Nikolayevna Moskalkova    
Smolenskiy bulvar, 19, str. 2    
Moskva,    
119121    
Ruská federace    

  

Poznámka: Pokud nemůžete poslat dopisy poštou, doporučujeme, abyste je poslali e-mailem na ruské velvyslanectví ve vaší zemi, protože výše uvedené cíle nemají e-mailové adresy otevřené pro veřejné petice. V každém případě laskavě počítejte hlasy/jména signatářů pro předání petice později v průběhu roku. 

Aktuální petice

  Írán

Její sourozence tajně popravili, ona je už dvanáct let ve vězení. Pomůžete?

Íránka Maryam Akbari Monfaredová je již téměř dvanáct let nespravedlivě vězněna pouze kvůli svému kontaktu s příbuznými v zahraničí, již jsou členy exilové opoziční organizace Lidoví mudžahedínové. Dne 10. března 2021 byla převezena z věznice Evin v Teheránu do věznice v provincii Semnan, vzdálené přes 200 km od její rodiny, což je v rozporu jak s mezinárodním, tak íránským právem. Od června 2021 ji ve vězení nesmí rodina navštěvovat.

 

Aktuální počet podpisů: 2831 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...