© RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty)

Napište do vězení Vladimirovi Rumyantsevovi

  Článek

publikován 28.5.2024

Níže najdete potřebné informace o solidárním vzkazu a adrese, na kterou ho zaslat. Najdete zde také postup, jak apelovat za propuštění vězňů svědomí u odpovědných ruských institucí a činitelů.

Jak by měl vzkaz solidarity vypadat? 

 
  • Napište krátký vzkaz podpory – pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček (vězni můžou obdržet pouze omezený počet balíčků, a mohlo by se stát, že se k nim kvůli balíčku od vás nedostane důležitá zásilka od rodiny).  
  • Text by měl být napsán v ruštině. Stačí pár jednoduchých slov nebo vět, gramatické chyby nevadí. Pokud rusky neumíte, zkuste použít online překladač (Google, Deepl apod.) nebo použijte vzorový vzkaz.  
  • Nezmiňujte politickou situaci v Rusku, politická témata, válku na Ukrajině, nespravedlivost soudního procesu uvězněného (včetně podrobností z trestního řízení) ani Amnesty International. Nevyzývejte k protestům ani k porušování zákonů a nepoužívejte hrubé výrazy. 
  • Pokud budete posílat pohlednici, vyberte vhodný motiv (krajina). Pohlednice s politickým nebo náboženským motivem by se k uvězněnému nejen nedostala, ale mohla by mu navíc uškodit.  

Návrhy vzorových vzkazů: 

  • Jsme s vámi! – Мы с вами! 
  • Máte moji podporu! - мате моджи подпору! 
  • Připojuji se k požadavkům na vaše okamžité osvobození! – Я присоединяюсь к требованиям о вашем немедленном освобождении!  

Adresa, kam můžete pohlednice nebo dopisy posílat: 

162840, Вологодская область, г. Устюжна,  
ул. Карла Маркса, д. 57, ФКУ ИК-20 УФСИН России по Вологодской области,  
Румянцеву Владимиру Александровичу 1961 г. 

Pozor: adresa musí vždy obsahovat i jméno a rok narození uvězněného.  
Pohled nebo dopis můžete poslat obyčejně i doporučeně (pokud ho pošlete doporučeně, zvýšíte tím šance, že opravdu dorazí). 


 

Apelovat za Vladimirovo propuštění můžete také na odpovědné úřady a činitele – na generálního prokurátora, Státní dumu nebo ruskou zmocněnkyni pro lidská práva. Zvýšíte tím šance, že se Vladimir co nejdříve dostane na svobodu.

Vzorový text, který můžete použít:

Vážený pane generální prokurátore, 

obracím se na Vás s výzvou, abyste podnikli všechny nezbytné kroky ke zrušení článků 207.3 a 280.3 trestního zákoníku Ruské federace, neboť porušují závazky Ruska v oblasti lidských práv, a abyste zajistili okamžité propuštění všech osob, které jsou na jejich základě uvězněny.  

Tyto články zavedené novou legislativou zahrnují trest odnětí svobody až na 15 let a fakticky zbavují lidi v Rusku práva na pokojný protest a svobodu projevu. Stovky lidí již byly nespravedlivě uvězněny.  

Kotelník z Vologdy Vladimir Rumjantsev dostal tříletý trest odnětí svobody za šíření "nepravdivých informací" o ruských ozbrojených silách (článek 207.3 trestního zákoníku) jen proto, že sdílel své názory na válku na Ukrajině. Využíval tak svého práva na svobodu projevu.  

Toto je v rozporu se závazky v oblasti lidských práv, které Rusku vyplývají z mezinárodního práva. 

Vyzývám Vás proto, abyste zrušil články 207.3 a 280.3 trestního zákoníku Ruské federace a zajistil okamžité a bezpodmínečné propuštění Vladimira a všech osob zbavených svobody pouze za pokojný protest proti válce.  

S pozdravem, 

Adresy, kam můžete dopis zaslat: 


Poštovní adresy: 

Generální prokurátor Ruské federace     
Igor Viktorovič Krasnov   
Generální prokuratura    
ul. B. Dmitrovka, d. 15a    
125993, Moskva GSP- 3    
Ruská federace    

--------------------------------------------------------------

Státní duma Ruské federace     
Ulitsa Okhotny Ryad, 1   
103265, Moskva,   
Ruská federace    

---------------------------------------------------------------

Zmocněnkyně pro lidská práva   

Tatyana Nikolayevna Moskalkova    
Smolenskiy bulvar, 19, str. 2    
Moskva,    
119121    
Ruská federace    

  

Poznámka: Pokud nemůžete poslat dopisy poštou, doporučujeme, abyste je poslali e-mailem na ruské velvyslanectví ve vaší zemi, protože výše uvedené cíle nemají e-mailové adresy otevřené pro veřejné petice. V každém případě laskavě počítejte hlasy/jména signatářů pro předání petice později v průběhu roku. 

 

Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...