© LOU OATES

Dobrá zpráva: Šest zimbabwských studentů zbaveno politicky motivovaného obvinění

  Článek

  Zimbabwe publikován 8.4.2024

Šest studentů zimbabwské univerzity strávilo několik týdnů ve vazbě kvůli účasti na pokojných protestech na podporu pronásledovaných opozičních vůdců. Postupně byli propuštěni na svobodu, v dubnu 2024 byla konečně stažena i veškerá obvinění vznesená proti nim.

Dne 5. dubna 2024 zimbabwské úřady stáhly obvinění z „úmyslného poškozování majetku“  namířená proti studentům zimbabwské univerzity Benjaminu Watadzovi (24), Emmanuelu Sitimovi (24 let), Comfortovi Mpofuovi (22 let), Lioneli Madamombemu (24), Darlingtonu Chigwenaovi a Gamuchirai Chaburumunduovi.

 

Studenti byli postupně pozatýkáni v květnu a červnu 2023, v řádech dnů a týdnů po jejich pokojném protestu na zimbabwské univerzitě, který se konal 15. května 2023 a při němž vyzvali k ukončení pronásledování opozičních vůdců a propuštění člena parlamentu za stranu Občanská koalice pro změnu Joba Sikhalu.

 

Studenti byli obviněni z „úmyslného poškozování majetku“, protože stejné výzvy, které zazněly v jejich projevech v průběhu protestní akce, někdo nelegálně nasprejoval také na některé vládní budovy v hlavním městě Harare. Přestože neexistovaly žádné důkazy, které by studenty se sprejováním spojovaly, byli po zatčení svévolně zadržováni ve vyšetřovací vazbě v centrální věznici v Harare, někteří z nich přes dva měsíce, než byli postupně propuštěni na kauci.

Aktuální petice

  Zimbabwe

Zimbabwské nevládní organizace v ohrožení kvůli spornému zákonu. Podpořte je

Zimbabwská vláda zveřejnila sporný návrh zákona o nevládních organizacích. Pokud bude schválen, hrozí některým organizacím kriminalizace jejich práce, nucené ukončení činnosti, nebo dokonce vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 886 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...