© Amnesty International

Spravedlivá definice znásilnění jde do finále. Po schválení Senátem už chybí jen podpis prezidenta

  Článek

  Česká republika publikován 28.5.2024

Nová legislativní definice znásilnění dnes prošla Senátem. Schválení předcházela tříletá kampaň Amnesty.

Pro přijetí nové definice znásilnění zvedlo ruku 63 senátorů a senátorek. Proti byl 1 hlas, 17 členů Senátu se zdrželo. Zda bude definitivně přijata nyní závisí na prezidentovi. Pokud nový zákon podepíše, budou v Česku považovány za znásilnění všechny případy, kdy došlo k sexu, se kterým jedna ze zúčastněných osob nesouhlasila. Jen taková legislativa totiž pomůže jasně usvědčit viníky, stejně jako uznat oběti a efektivně jim pomoci.

Senátnímu schválení definice předcházela dlouhodobá kampaň Amnesty s názvem Chce to souhlas. Tou jsme již před několika lety začali bojovat proti sexualizovanému násilí. Během této doby absolvovali naši experti a expertky stovky schůzek s politiky, organizovali kulaté stoly ve Sněmovně a pořádali workshopy na školách nebo tematické výstavy, aby zvýšili povědomí o problematice znásilnění. Posledním krokem byla petice apelující na politiky, aby novou definici schválili. Vynaložené úsilí se vyplatilo – Poslanecká sněmovna i Senát klíčovou změnu podpořily.

„Doufáme, že nový zákon přinese obětem znásilnění spravedlnost. Zvláště nás potěšilo, že novou definici odhlasovaly všechny strany ve Sněmovně. Je velmi vzácné, aby se vláda a opozice spojily. Je patrné, že tématu skutečně věnovaly pozornost všechny strany, a že se nedostalo do vleku politických her.“ 

- Irena Hůlová, expertka na sexualizované násilí Amnesty International ČR


„Jsme nadšení, že po více než třech letech práce český parlament schválil novou definici znásilnění založenou na souhlasu. V platnost vstoupí od roku 2025, ale díky naší kampani, kterou jsme vedli společně s organizací Konsent, už teď pozorujeme změny v tom, jak lidé vnímají znásilnění a proč je nejdůležitějším faktorem nedostatek souhlasu, nikoliv přítomnost násilí,“ dodává Hůlová.

Tisíce znásilnění ročně

Trestní zákoník v České republice aktuálně definuje znásilnění na základě použití násilí nebo zneužití bezbrannosti, nikoli na základě souhlasu. To znamená, že pokud při činu nedošlo k fyzickému násilí nebo byla paralyzována strachem (což podle výzkumů nastává až v 70 % případů), jednání často nebylo klasifikováno jako znásilnění a pachatel zůstal nepotrestán.

Současná definice vede k tomu, že většina znásilnění není hlášena ani vyšetřována. Kvůli tomuto systému odcházejí pachatelé v 50 % případů od soudu s podmíněným trestm nebo jsou odsouzeni za jiný trestný čin s nižší sazbou. Každý rok přitom dojde v České republice ke zhruba 12 000 znásilnění, ale pouze asi 600 případů je nahlášeno policii. 

Více na stránkách kampaně Chce to souhlas a na webu Amnesty.

Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...