© Private

Skvělá zpráva: Čínská novinářka je konečně volná

Článek

Čínská novinářka Čang Čan byla po čtyřech letech propuštěna z vězení a je konečně na svobodě.

Čang Čan byla propuštěna 13. května 2024, rodina ale její propuštění mohla potvrdit až 21. května, a to kvůli přísnému dohledu ze strany úřadů a nátlaku na rodinu a přátele, aby informaci nezveřejňovali.

Čang Čan aktivně informovala o pandemii COVID-19 přímo z centra nákazy, Wu-chanu. V květnu 2020 byla kvůli své práci zatčena. Ve vykonstruovaném procesu byla následně odsouzena ke čtyřletému trestu odnětí svobody. Ve vězení neměla přístup k rodině a právníkovi. V roce 2021 jí byl umožněn videohovor s matkou. V důsledku zacházení ve vězení a držení protestních hladovek v té době nevážila ani 40 kg a trpěla řadou zdravotních problémů. Protestní hladovku držela v průběhu svého věznění několikrát. Po svém propuštění poděkovala všem, kteří se zasazovali za její propuštění.

Aktuální petice

Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

Aktuální počet podpisů: 2650 Náš cíl: 3000

Podepíšu