©ISAAC LAWRENCE/AFP via Getty Images

Hongkong: Režim likviduje opozici, 47 opozičních představitelů nespravedlivě zadrženo

  Článek

publikován 6.6.2024

Z 47 zadržených hongkongských opozičníků bylo 14 odsouzeno, a to na základě obvinění ze „spiknutí s cílem rozvrátit státní moc“. Jedná se o bezprecedentní ukázku využívání hongkongského zákona o národní bezpečnosti k umlčování disentu.

Zadržení 47 opozičníků představuje téměř úplné zničení politické opozice a ilustruje rychlý rozpad lidských práv v Hongkongu. Většina ze 47 uvězněných osob byla již více než tři roky nespravedlivě držena ve vyšetřovací vazbě. Nikdo z odsouzených se ale nedopustil mezinárodně uznávaného trestného činu. Kritici režimu čelí represím jen proto, že uplatňovali svá práva na svobodu projevu, sdružování a účast na věcech veřejných.

„Tato odsouzení jsou mrazivým vzkazem pro všechny ostatní obyvatele Hongkongu, kteří se staví proti jednání vlády. A sice: buď mlčte, nebo vás čeká vězení.“


Po celou dobu zmanipulované soudního procesu hongkongské úřady ignorovaly všechny výzvy Amnesty International a dalších skupin, aby obvinění stáhly. Nyní je na mezinárodním společenství, aby požadovalo okamžité a bezpodmínečné propuštění všech 47 osob. Pokojný odpor proti vládě není zločinem.

Zákon o národní bezpečnosti

V největším hongkongském trestním stíhání bylo podle zákona o národní bezpečnosti, přijatého v červnu 2020, všech 47 obžalovaných společně obviněno ze „spiknutí za účelem spáchání podvratné činnosti“.

Ještě před dnešním slyšením se 31 ze 47 obviněných k obvinění přiznalo. Ze zbývajících 16 osob, které vinu nepřiznaly, bylo 14 odsouzeno a 2 osoby soud viny zprostil.

Obvinění se týká jejich plánování a účasti na samoorganizovaných „primárkách“ pro volby do zákonodárné rady v roce 2020, které byly nakonec úřady z důvodu Covidu odloženy do doby, než čínská vláda zavedla nový volební systém, který přísně prověřuje, kdo může kandidovat.

Bývalá šéfka městské vlády Carrie Lamová uvedla, že „primárky“ byly nezákonné, a varovala, že by mohly být v rozporu se zákonem o národní bezpečnosti, který byl přijat jen několik týdnů předtím.

Považovat samoorganizované „primárky“ prováděné politickými stranami za účelem výběru kandidátů, kteří mají být navrženi do voleb, za skutečné ohrožení existence, územní celistvosti nebo politické nezávislosti Hongkongu nesplňuje nároky, podle kterých by se o ohroženínárodní bezpečnosti“ dalo vůbec uvažovat.

Lidskoprávní situace v Hongkongu se od roku 2020 dramaticky zhoršila a téměř 300 osob bylo zatčeno za porušení zákona o národní bezpečnosti nebo zákona o „pobuřování“, zavedeného ještě během koloniální éry. Nedávno schválené právní předpisy podle článku 23 mají dále prohloubit represe ve městě.

Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...