© Getty Images

Skvělá zpráva: Čtyři nespravedlivě vězněné Afghánky jsou konečně na svobodě!

  Článek

Obránkyně lidských práv z Afghánistánu Zholia Parsi, Neda Parwani, Parisa Azada a Manizha Seddiqi byly po několika měsících svévolného zadržování propuštěny na svobodu.

Zholia Parsi byla propuštěna 18. prosince 2023, Neda Parwani 14. prosince 2023, Parisa Azada 27. prosince 2023 a Manizha Seddiqi 7. dubna 2024.

 

Tálibán v období od září do listopadu 2023 svévolně zatkl čtyři prominentní obránkyně lidských práv Parisu Azadu, Nedu Parwani, Zholiu Parsi a Manizhu Seddiqi. Uvězněné ženy neměly během věznění přístup k právníkům ani k pravidelným návštěvám rodiny a hrozilo jim mučení a jiné špatné zacházení. Nebyly přitom obviněny z žádného trestného činu. Rodinní příslušníci Nedy a Zholie byli rovněž zatčeni.

 

Od ovládnutí Kábulu v srpnu 2021 úřady Tálibánu stále častěji porušují práva žen a dívek a zakazují jim politickou účast i zapojení do veřejného života. Praktiky přijaté tálibánskou správou omezily práva na svobodu projevu, sdružování, pokojné shromažďování, jakož i práva na rovnost a nediskriminaci. Navzdory tomu se mnoho žen odhodlalo proti Tálibánu protestovat, a to v různých afghánských městech včetně Kábulu, Fajzabádu, Herátu a Mazár-i-Šarífu.

 

Ženy, které organizovaly nebo se účastnily těchto protestů, byly vystaveny nezákonnému použití síly, svévolnému zatýkání a zadržování, nuceným zmizením, mučení a dalším formám krutého, nelidského a ponižujícího zacházení. Za organizování protestů bylo v srpnu 2023 zatčeno nejméně osm členek Hnutí ženské národní jednoty a solidarity. Během demonstrací jsou protestující ženy často vystavovány slovnímu útokům, obtěžování, zastrašování a výhrůžkám ze strany ozbrojených příslušníků Tálibánu, kteří výrazně převyšují počet protestujících a běžně ničí nebo zabavují transparenty, letáky a další informační materiály. Kromě toho byli někteří novináři, kteří o těchto protestech informovali, vystaveni svévolnému zatčení a špatnému zacházení. Amnesty se za propuštění uvězněných žen dlouhodobě zasazovala a byla mimo jiné v kontaktu s rodinnými příslušníky žijící mimo Afghánistán, kteří nám například poskytovali informace o návštěvách rodin obránkyň lidských práv ve vězení.

 

Aktuální petice

  Afghánistán

Afghánské ženy čelí represím kvůli hrůzovládě Tálibánu. Nenechme to tak!

Dne 15. srpna 2021 Tálibán dobyl hlavní město Kábul, svrhl civilní vládu, obsadil prezidentský palác a převzal kontrolu nad zemí. Téměř okamžitě změnil název státu na Islámský Emirát Afghánistán. Afghánské Ministerstvo pro ženské záležitosti bylo přejmenováno na Ministerstvo neřesti a ctnosti, ženy musely odejít ze zaměstnání a bylo jim doporučeno zůstat doma. Situace kolem vzdělávání dívek je zatím nejistá.

 

Aktuální počet podpisů: 1364 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...