© Getty Images

Slovensko: Schválení drakonického zákona omezí shromažďovací právo

  Článek

Právo na protest   Slovensko publikován 23.6.2024

Navrhovaný zákon je součástí souboru legislativních návrhů známých jako „lex atentát“. Nově by bylo shromažďování zakázáno nejen v blízkosti parlamentu, jak je tomu v současnosti, ale také v okolí budov, kde pobývá či pracuje hlava státu nebo vysoce postavení členové vlády a justice.

Nový zákon má také rozšířit pravomoci obcí, jež nyní budou moci shromáždění zakázat hned z několika důvodů. Ty zahrnují hrozbu potenciálních střetů mezi účastníky nebo skupinami s rozdílnými názory či nemožnost zajistit veřejný pořádek jinými opatřeními. 

„Tento drakonický návrh zákona se pod záminkou bezpečnosti a veřejného pořádku pokouší omezit právo na pokojné shromažďování a zbavit lidi práva na protest. Pokud by byl přijat, hrubě by porušil ústavu a mezinárodní závazky Slovenska v oblasti lidských práv. Návrh zákona musí být okamžitě stažen.“ 


- Rado Sloboda, ředitel slovenské Amnesty 


„Místo toho, aby se tento návrh zákona zabýval skutečnými bezpečnostními hrozbami, usiluje o rozšíření pravomocí úřadů při omezování, nebo dokonce zakazování pokojných shromáždění. Jako takový by výrazně omezil lidská práva,“ dodal Sloboda.

Podle navrhované právní úpravy může Ministerstvo vnitra v případě, že shromáždění nebude pokojné, bude rozpuštěno nebo v jeho průběhu bude pokutováno „více osob“, obci uložit pokutu ve výši až 16 500 eur. V úterý o přijetí návrhu zákona jednala slovenská Národní rada. Centrem Bratislavy v návaznosti na jednání prošel protestní pochod, jehož cílem bylo nejen vyjádřit nesouhlas s „lex atentát“, ale také podpořit svobodu slovenských médií.  

„Zákaz shromažďování by měl být až krajním řešením a vytváření překážek – včetně těch dopravních – jako zástupných důvodů, proč by se pokojná shromáždění mohla zakázat, je výsměchem principům zákonnosti, nezbytnosti a proporcionality, které musí být dodržovány. Je zásadní, aby bylo zachováno právo shromažďovat se v blízkosti vládních budov a politicky symbolických míst a aby byl tento hrubý pokus o delegitimizaci a démonizaci protestujících a pokojných shromáždění důrazně odmítnut,“ shrnul Sloboda.

Aktuální petice

  Slovensko

Žádáme spravedlnost pro oběti a ochranu lidských práv LGBTI+ komunity na Slovensku. Přidejte se

Dne 12. října zastřelil útočník před bratislavským klubem, kde se schází LGBTI+ komunita, 27letého Juraje a 23letého Matúše. Vražedný útok policie vyšetřuje jako teroristický čin. Vyzvěte s námi slovenskou vládu, aby přijala účinná opatření, která by útokům z nenávisti v budoucnu zabránila.

 

Aktuální počet podpisů: 412 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...