Saúdská Arábie: Turnaj v počítačových hrách má zakrýt popravy a nelidské tresty

  Článek

  Saúdská Arábie publikován 2.7.2024

V saúdském království dnes začíná Esports World Cup – světový turnaj v elektronických hrách a sportech. Zatímco hráči budou soupeřit o vysoké finanční odměny, v saúdských věznicích budou nespravedlivě trpět ti, kdo se odvážili tamní režim kritizovat.

Právě dnes začíná Esports World Cup, jeden z největších světových turnajů v počítačových hrách. Nejlepší hráči a týmy z celého světa budou během 8 týdnů bojovat jak o prestižní tituly, tak o vysoké finanční odměny – tentokrát v historické výši přes 60 milionů dolarů. Letošní ročník pořádá a sponzoruje Saúdská Arábie.

Ta v uplynulých letech hostila už několik významných sportovních událostí – třeba Grand Prix Formule 1 nebo fotbalový superpohár. Tyto události, které na první pohled vypadají jako přehlídka luxusu a slávy, jsou pro saúdský režim praktickým nástrojem, jak před světem zakrýt domácí represe, porušování lidských práv a umlčování jakéhokoliv volání po svobodě. 

Jedná se o ukázkový příklad tzv. „sportswashingu“. Jde o taktiku, kdy země nebo korporace využívají sportovních akcí a jejich sponzoringu ke zlepšení svého veřejného obrazu. Cílem je zakrýt negativní aspekty a etické problémy. 

Esports World Cup je v tomto ohledu pro Saúdskou Arábii ideální příležitostí. Problémů, které chce před pozorností světa zakrýt, totiž rozhodně není málo. Násilné potlačování opozice, diskriminace žen, mučení vězňů a omezování svobody slova – to vše je v saúdském království na denním pořádku. Blíže to ilustrují případy tamních vězňů svědomí, o jejichž osvobození Amnesty usiluje.

Oběti saúdských represí


Jednou z těch, kteří v Saúdské Arábie trpí jen za uplatňování práva na svobodu slova, je 29letá Manahel al-Otaibi. Na sociálních sítích publikovala příspěvky na podporu práv žen a zveřejnila svou fotku z obchodního centra, na níž má sportovní oblečení namísto tradičního oděvu zakrývajícího celé tělo. Kvůli svým aktivitám byla několik měsíců držena na neznámém místě. V lednu 2024 ji pak saúdský soud v procesu za zavřenými dveřmi na základě obvinění z terorismu odsoudil k jedenáctiletému trestu vězení.

Další obětí bezpráví saúdského režimu je bývalý učitel Mohammad bin Násir al-Ghamdí. Za to, že na Twitteru kritizoval saúdského prince a požadoval propuštění nespravedlivě uvězněných duchovních představitelů, byl odsouzen k smrti. A to i přesto, že na sociální síti měl pouze 10 sledujících.

Krutost tamních úřadů ilustruje také osud Salmy Aš-Šiháb, doktorandky a matku dvou dětí, která byla v srpnu 2022 odsouzena ke 34 letům vězení. A to jen za to, že na sociálních sítích zveřejnila příspěvky na podporu ženských práv. Po jejím odvolání byl trest snížen na 27 let.

Pomozte je dostat na svobodu. Podepište petici za jejich propuštění!


Jedním z nejznámějších případů toho, jak končí kritici saúdského režimu, pak byla vražda novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018 na konzulátu v Istanbulu. Tento čin, který podle mezinárodních vyšetřovatelů proběhl s vědomím a souhlasem nejvyšších saúdských představitelů, vyvolal celosvětové pobouření. 

Saúdská Arábie své kritiky popravuje ve velkém. V loňském roce zahynulo rukou státu 172 lidí, v roce 2022 zemřelo na saúdských popravištích 196 lidí. Šlo o nejvyšší počet za posledních 30 let. 

Image tolerantní země

To vše se v zemi děje za vlády korunního prince Muhammada bin Salmána. Ten je hlavním architektem zakrývání saúdských represí a jako jeden z nejbohatších lidí na světě investuje do rebrandingu své země miliardy dolarů, které pochází z těžby saúdské ropy. Jeho cílem je prezentovat Saúdskou Arábii jako moderní a tolerantní zemi. Podle jeho ambiciózního plánu s názvem „Vize 2030“ chce navíc přeměnit saúdské království do konce dekády v „globální továrnu na investice“.

A úsilí o rebranding mu vychází – zahraniční investoři vidí v jeho vizích příležitost k zisku a rádi se podílí na saúdských projektech. Politici z různých zemí, včetně západních demokracií, často přivírají oči před porušováním lidských práv výměnou za ekonomické a strategické výhody. Celebritám a známým osobnostem, které navštěvují Saúdskou Arábii a účastní se tamních akcí, je poskytována značná finanční odměna, pokud šíří pozitivní obraz země.

Dokud bude světová veřejnost nad děním v Saúdské Arábii zavírat oči, bude tamní bezpráví pokračovat. Přidejte se k nám a požadujte, aby pořadatelské země velkých kulturních a sportovních akcí neporušovaly právo a lidskou důstojnost. Podepište petici za osvobození saúdských vězňů a vězenkyň svědomí.

Aktuální petice

  Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

 

Aktuální počet podpisů: 2004 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...