© Private

Kvůli příspěvkům na sociálních sítích hájících práva žen ji soud poslal na 27 let do vězení

Článek

Saúdská Arábie publikován 30.6.2024

Salma Aš-Šiháb byla v srpnu 2022 odsouzena k 34 letům vězení podle protiteroristického zákona a zákona proti kyberzločinu, protože na sociálních sítích sdílela příspěvky podporující práva žen. Nejvyšší soud v lednu 2023 nařídil tento rozsudek přezkoumat. Specializovaný trestní soud sice zrušil trest udělený podle zákona proti kyberzločinu, ale znovu Salmě udělil dlouhý trest ve vězení, tentokrát na 27 let.

Aš-Šiháb byla mimo jiné obviněna z „narušování veřejného pořádku“ kvůli své aktivitě na Twitteru a retweetování aktivistů bojujících za práva žen. Podle soudních dokumentů přezkoumaných Amnesty International byla aš-Šiháb před zahájením soudního řízení 285 dní držena na samotce. Po celou dobu vyšetřovací vazby jí byl rovněž odepřen přístup k právníkům, a to i během výslechů. Saúdské úřady musejí okamžitě a bezpodmínečně Salmu aš-Šiháb propustit a zrušit její rozsudek.

Salma Aš-Šiháb je aktivistka ze Saúdské Arábie, doktorandská studentka na Leeds University ve Velké Británii a matka dvou dětí. Byla zatčena kvůli svým příspěvkům na sociálních sítích, ve kterých podpořila práva žen. V březnu 2022 ji Specializovaný trestní soud v Rijádu odsoudil k šesti letům odnětí svobody podle protiteroristického zákona. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal a požadoval přísnější trest. V srpnu byl její trest navýšen na 34 let vězení a následným 34 letům zákazu vycestování ze země podle protiteroristického zákona a zákona proti kyberzločinu.

Salma se i proti tomuto rozsudku odvolala. Nejvyšší soud v lednu 2023 rozhodl, že rozsudek musí být znovu přezkoumán. Specializovaný trestní soud následně zrušil trest za kyberzločin, ale potvrdil trest za zločiny podle protiteroristického zákona, a tak Salmu odsoudil ke 27 letům odnětí svobody a 27 letům zákazu cestování.

Zákazy vycestování mají zásadní dopad na životy postižených jedinců a mohou vést ke ztrátě vzdělávacích nebo pracovních příležitostí v zahraničí, omezení přístupu ke zdravotní péči mimo Saúdskou Arábii, ovlivnění jejich duševního zdraví nebo k násilnému (často několikaletému) odloučení od rodiny.

Podepište petici za její propuštění!

Aktuální petice

Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

Aktuální počet podpisů: 2007 Náš cíl: 2500

Podepíšu