© Private

Založil organizaci na ochranu občanských práv, dostal 10 let vězení

Článek

publikován 30.6.2024

Mohammed al-Qahtani je spoluzakladatelem nyní rozpuštěné Saúdské asociace pro občanská a politická práva (ACPRA), která byla dříve jednou z mála nezávislých organizací pro lidská práva v Saúdské Arábii, a odpykává si desetiletý trest vězení za svou pokojnou práci v oblasti lidských práv

V roce 2013 byl Mohammed al-Qahtani odsouzen k 10 letům vězení za spoluzaložení lidskoprávní organizace a za svou lidskoprávní činnost. Stále je vězněn i přes to, že jeho trest již vypršel.

Saúdské úřady upřely obhájci lidských práv Mohammedovi al-Qahtanimu kontakt s rodinou a dlouho neprozradily místo, kde byl zadržován. Jeho rodina má podezření, že mu úřady nedovolují kontakt s blízkými kvůli dřívější stížnosti na napadení jiným vězněm v jeho oddělení v říjnu 2022. Amnesty International vyzývá saúdské úřady, aby Mohammedovi al-Qahtanimu umožnily kontaktovat jeho rodinu a okamžitě a bezpodmínečně ho propustily.

V březnu 2012 byli Mohammed al-Qahtani a Dr. Abdullah al-Hamid, zakladatelé Saúdské asociace pro občanská a politická práva (ACPRA), která vznikla v roce 2009, zatčeni za svou práci a pokojný aktivismus. V březnu 2013 byli odsouzeni k 10 a 11 letům vězení. Dr. Abdullah al-Hamid utrpěl mrtvici 9. dubna 2020 a zůstal ve vazbě, přestože byl v kómatu na jednotce intenzivní péče v nemocnici al-Shumaisi v Rijádu. Později zemřel 24. dubna 2021.

Členové nyní rozpuštěné organizace byli v posledním desetiletí častými cíly saúdských úřadů. ACPRA informovala o porušování lidských práv a pomáhala rodinám zadržených bez obvinění přinášet případy proti Ministerstvu vnitra před Radu pro stížnosti, což je správní soud s pravomocí posuzovat stížnosti proti státu a jeho veřejným službám.

Podepište petici za jeho propuštění!

Aktuální petice

Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu