© Unsplash

Za satirické příspěvky na Twitteru byl odsouzen k 20 rokům v cele

  Článek

publikován 30.6.2024

Abdulrahman al-Sadhan, 37letý pracovník Červeného půlměsíce, byl odsouzen Specializovaným trestním soudem v Rijádu ke 20 letům vězení, po nichž bude následovat 20letý zákaz cestování. To vše na základě obvinění souvisejících s pokojným uplatňováním jeho práva na svobodu projevu a po procesu poznamenaném porušováním práv, včetně možného mučení k vynucení „přiznání“. Saúdské úřady musí Abdulrahmanovi al-Sadhanovi zajistit okamžité a bezpodmínečné propuštění.

Abdulrahman al-Sadhan, narozen 28. května 1983, je saúdský občan. Má vysokoškolský titul v oboru podnikání a pracuje jako asistent vedoucího Saúdské arabské společnosti Červeného půlměsíce v Rijádu. V současné době je držen ve věznici Al Ha’ir v Rijádu, kde si odpykává 20letý trest vězení vydaný Specializovaným trestním soudem v Rijádu dne 5. dubna 2021.

Při jeho prvním soudním slyšení dne 3. března 2020 čelil Abdulrahman al-Sadhan falešným obviněním podle zákonů proti kyberzločinu a terorismu na základě jeho satirických tweetů. Dne 11. března se konalo druhé slyšení, kterého se zúčastnil i jeho otec a soudem přidělený právník, který měl s Abdulrahmanem povoleno jen 40minutové setkání. Pouze na jednu hodinu bylo jeho otci a právníkovi umožněno prostudovat seznam „důkazů“ proti Abdulrahmanovi, který sestával z více než 200 stran. Obsahoval také dvoustránkový dokument obsahující „přiznání“, která podle názoru rodiny učinil Abdulrahman pravděpodobně pod nátlakem. Byl nucen podepsat a orazítkovat dokumenty s „důkazy“, které ani jeho otec, ani jeho právník neobdrželi.

Poslední slyšení se konalo dne 22. března bez přítomnosti otce a právníka, které úřady včas neinformovaly. Dne 5. dubna odsoudil Specializovaný trestní soud Abdulrahmana al-Sadhana k 20 letům vězení, po nichž bude následovat 20letý zákaz cestování.

Podepište petici za jeho propuštění!



Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...