©Nathalie Jamois/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Skvělá zpráva: Thajsko se stane první zemí v jihovýchodní Asii, která zlegalizuje manželství pro stejnopohlavní páry

  Článek

LGBTI   Thajsko publikován 18.6.2024

Thajský senát 18. června schválil návrh zákona, který legalizuje manželství stejnopohlavních párů. Až zákon podepíše král, stane se Thajsko první zemí v jihovýchodní Asii, která podobný zákon přijme.

Thajsko návrh zákona připravovalo dlouhých deset let. Pojmy jako „muž, žena, manžel nebo manželka“ nahradí za genderově neutrální pojmy a queer páry získají stejná práva, jaká mají v zemi páry heterosexuální, ať už jde o manželství, adopci dětí, informování o zdravotním stavu nebo dědická práva.

 

V reakci na schválení zákona o rovnosti manželství horní komorou thajského parlamentu uvedl výzkumný pracovník Amnesty International v Thajsku Chanatip Tatiyakaroonwong:

„Thajsko učinilo historický krok k tomu, aby se stalo první zemí v jihovýchodní Asii, která legalizuje manželství pro LGBTI páry. Tento přelomový okamžik je odměnou za neúnavnou práci aktivistů, organizací občanské společnosti a zákonodárců, kteří za toto vítězství bojovali.

 

Ačkoli není pochyb o tom, že legalizace manželství pro LGBTI páry je pro Thajsko klíčovým milníkem, je třeba udělat mnohem více pro zajištění plné ochrany LGBTI osob v zemi. LGBTI lidé v Thajsku nadále čelí mnoha formám násilí a diskriminace, mimo jiné i násilí na základě pohlaví, které je často zaměřeno na obránce lidských práv. Thajské orgány musí navázat na dosavadní vývoj a přijmout další kroky, které ochrání práva a zajistí účast LGBTI osob a organizací.“

 

Aktuální petice

  Thajsko

Děti za mříže nepatří! Pomozme zastavit pronásledování mladých obránců lidských práv v Thajsku

Thajské úřady stíhají a pronásledují dětské obránce lidských práv za pokojné uplatňování jejich práva na protest. Mezi 283 dětmi, proti nimž je vedeno trestní řízení, jsou například Thanakorn „Petch“ Phiraban, bojující za práva LGBTI+ komunity, Chan Tonnamphet, aktivistka za práva původních obyvatel, a „Sand“, která je obviněna v souvislosti s účastí na protivládních protestech.

 

Aktuální počet podpisů: 1440 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...