© MIKHAIL KLIMENTYEV/POOL/AFP via Getty Images

Zatykač na Šojgua a Gerasimova: Další krok ke spravedlnosti pro Ukrajinu

  Článek

publikován 10.7.2024

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal v červnu 2024 zatykač na Sergeje Šojgua, bývalého ruského ministra obrany, a Valerije Gerasimova, velitele ruských jednotek nasazených na Ukrajině. Oba čelní představitelé ruského režimu jsou obviněni z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, které zahrnují útoky na civilní objekty a způsobování škod civilistům.

Oba obvinění byli v daném časovém období v čele stěžejních institucí. Sergej Šojgu působil jako ministr obrany, Valerij Gerasimov pak stál v čele Generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace (a byl tak prvním náměstkem ministra obrany). 

Podle Mezinárodního trestního soudu existují „důvodná podezření, že oba podezřelí nesou odpovědnost za raketové údery, které ruské síly pod jejich velením provedly proti ukrajinské energetické infrastruktuře (nejméně) od 10. října 2022 do (nejméně) 9. března 2023. V tomto časovém rámci probíhaly údery proti řadě elektráren a rozvoden, jež byly prováděny ruskými ozbrojenými silami na více místech Ukrajiny.“

 „Rusko pokračuje v raketových úderech, které ochromují kritickou civilní infrastrukturu Ukrajiny. Mezinárodní trestní soud opět prokázal svou schopnost postavit před soud nejvýše postavené odpovědné osoby“.

- Veronika Velchová, ředitelka Amnesty International Ukrajina

 
Ruské útoky vážně poškodily přibližně 40 % energetických zařízení v zemi a lze je označit za válečné zločiny. Vydání zatykače je proto dalším významným krokem ke spravedlnosti. Obvinění obou vrcholných představitelů ruského režimu pomáhá obnovit důvěru v mezinárodní právo a instituce, které ho prosazují. Vydání zatykače obětem ruské agrese na Ukrajině dává naději, že zodpovědné osoby budou pohnány k odpovědnosti, bez ohledu na to, jak vysoce postavené jsou. Budeme usilovat o to, aby všechny osoby obviněné Mezinárodním trestním soudem byly co nejdříve zatčeny, a aby se oběti dočkaly spravedlnosti.  

„Efektivita zatykačů vydaných Mezinárodním trestním soudem závisí na tom, zda je jednotlivé státy budou skutečně vykonávat.  Mezinárodní společenství proto musí zvýšit své úsilí, aby zajistilo, že Sergej Šojgu a Valerij Gerasimov budou okamžitě zatčeni a předáni Mezinárodnímu trestnímu soudu, pokud opustí Rusko. To platí i pro další ruské představitele a vojenské velitele, které Mezinárodní trestní soud stíhá, včetně Vladimira Putina,“ dodala Velchová.

V současnosti má Římský statut 124 smluvních států. Pro všechny jeho smluvní země jsou mezinárodní zatykače právně závazné. Přestože Ukrajina není smluvním státem, je zatykač platný i na jejím území. V roce 2014 totiž udělila Mezinárodnímu trestnímu soudu jurisdikci nad svým územím pro trestné činy, které budou na ukrajinské půdě spáchané.  


Aktuální petice

  Česká republika

Amnesty vyzývá vládu a parlament: Zpřísněte zbraňovou legislativu v České republice!

Když střelné zbraně skončí v nezodpovědných rukou, může to znamenat katastrofu. České zákony, které regulují získávání zbraní, jsou přesto jedny z nejmírnějších v Evropě. V ČR se za posledních patnáct let odehrály již čtyři masové střelby, a je proto nejvyšší čas, aby se zákonodárci a zákonodárkyně zabývali tím, kdo má přístup ke zbraním a za jakých podmínek. Zatím je tato debata vedena převážně směrem k deregulaci nabývání a držení zbraní. Podepište petici a pojďte to změnit!

 

Aktuální počet podpisů: 244 Náš cíl: 5000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...