© Private

Dobrá zpráva: Íránskému rapperovi Toomaji Salehimu již nehrozí trest smrti

  Článek

Trest smrti   Írán publikován 30.7.2024

Íránský Nejvyšší soud zrušil 22. června 2024 rozsudek trestu smrti pro Toomaje Salehiho, a poslal případ na přezkum k soudu nižší instance.

Íránský rapper a disident byl v dubnu 2024 odsouzen k trestu smrti Revolučním soudem v Esfahánu za podporu protestů „Woman, Life, Freedom“ a za sdílení příspěvků kritizujících íránskou vládu na sociálních sítích. Toomaj Salehi si během zcela nespravedlivě vedeného procesu opakovaně stěžoval na mučení, konkrétně na elektrošoky, výhružky smrtí, bití, zlomeniny kostí a poškození zraku. Jeho stížnosti ale byly íránskými úřady ignorovány.

 

Úřady Salehiho zatkly 30. října 2022. Měsíc byl držen na neznámém místě, poté byl převezen do věznice v Esfahánu. Po propuštění na kauci v listopadu 2023 Salehi ve videu uvedl, že byl během zadržení mučen. Mimo jiné hovořil o bití, psychickém týrání a podávání injekcí s neznámými látkami. Zároveň mu byla odepřena adekvátní lékařská péče.

V červenci 2023 byl rapper odsouzen k 18 letům a 9 měsícům odnětí svobody a 40 ranám bičem. Nejvyšší soud v listopadu 2023 tento rozsudek zrušil a nařídil nový proces. V lednu 2024 Revoluční soud přidal nové obvinění a v dubnu 2024 byl umělec odsouzen k trestu smrti.

 

Informace o zrušení trestu smrti je skvělou zprávou. Toomaj Salehi ale stále neprávem zůstává za mřížemi. Amnesty International íránské úřady vyzývá k jeho okamžitému a bezpodmínečnému propuštění. Toomaj Salehi nesmí být vězněn za pokojné uplatňování svých lidských práv, a je nepřípustné, aby byla jeho další lidská práva za mřížemi neustále porušována. 

Aktuální petice

  Írán

Trest smrti za pokojné aktivity v oblasti lidských práv. Pomozte statečné Íránce na svobodu!

Šarife Mohammadi je obránkyně lidských práv v Íránu. Zasazovala se za práva žen a pracujících, prosazovala zrušení trestu smrti. Kvůli svým aktivitám byla uvězněna, mučena a v hrubě nespravedlivém soudním procesu odsouzena k trestu smrti. Nikdo by neměl být vězněn nebo popraven kvůli pokojné obraně lidských práv. Zastaňte se Íránky podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 64 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...