© Private

Skvělá zpráva: Jemenský soudce je na svobodě

  Článek

Po pětiměsíčním nespravedlivém věznění byl jemenský soudce konečně propuštěn na svobodu a v dopise zaslaném Amnesty poděkoval všem, kteří bojovali za jeho propuštění.

Abdulwahab Mohammad Qatran byl 14. června 2024 propuštěn z vazby ve městě Saná, kde strávil přes pět měsíců. Po svém zatčení dne 2. ledna 2024 byl jemenský soudce tři dny nezvěstný, později byl umístěn na samotku v bezpečnostním a zpravodajském zadržovacím středisku v Saná, které spravují Hútíové. Po zatčení mu bylo odepřeno právo na obhájce.

 

Ráno 2. ledna 2024 vnikly bezpečnostní a zpravodajské síly Hútíú bez povolení do domu Abdulwahaba Mohammada Qatrana v ulici al Zira'a v Saná. Hútíové soudci a jeho rodině nejprve začali vyhrožovat, později zamířili zbraně na jeho syny, jež následně spoutali a několik hodin zadržovali v oddělených vojenských vozidlech. Bezpečnostní a zpravodajské složky prohledaly soudcův dům a zabavily rodině telefony, notebooky a soukromé dokumenty.

 

Soudcova manželka, její sestra a dcera byly mezitím drženy v jedné místnosti.
Manželka Abdulwahaba Mohammada Qatrana byla později donucena podepsat protokol o výslechu, aniž by si jej vůbec mohla přečíst. Zatímco synové byli po několika hodinách propuštěni, soudce byl kolem půl šesté zatčen a odvezen neznámo kam. Jeden ze synů při svém propuštění viděl auto plné lahví s alkoholem. Ty přitom Hútíové později uváděli jako důvod pro Qatranovo zadržení, jelikož jemenský trestní zákoník zakazuje výrobu a pití alkoholu. Abdulwahab Mohammad Qatran byl po svém zadržení nezvěstný, a až po třech dnech jemenské úřady jeho rodině potvrdily, že se nachází ve vazební věznici v Saná.

 

Ve zprávě zaslané Amnesty International Abdulwahab Mohammad Qatran poděkoval všem, kteří se zasadili za jeho propuštění.

Aktuální petice

  Jemen

Čtyři roky vězení jako trest za novinářskou práci. Podpořte podpisem petice jemenského novináře.

Ahmad Maher je 29letý novinář z Jemenu. Kvůli své práci byl uvězněn, mučen a donucen přiznat se k činům, které nespáchal. Po nespravedlivém procesu byl v květnu 2024 odsouzen ke čtyřletému trestu vězení. Podepište petici za jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...