©Martin Ennals Foundation

Blogger ze Spojených arabských emirátů je stále vězněn na samotce. Rodina o něm nemá žádné zprávy.

  Článek

Blogger a aktivista Ahmed Mansúr je dlouhodobě držen na samotce. Navíc byl obviněn a souzen v dalším, tentokrát hromadném procesu, a není zatím známo, zda k jeho desetiletému trestu odnětí svobody nepřibyl další trest.

Koncem roku 2023 začal ve Spojených arabských emirátech hromadný proces s více než osmdesáti lidmi. V červenci 2024 bylo nejméně čtyřicet z nich odsouzeno k doživotním trestům. Mezi obžalovanými v tomto procesu byl i Ahmed Mansúr, který byl v jiném soudním procesu v roce 2018 za kritiku vlády odsouzen k desetiletému trestu vězení. Celý proces probíhal v utajení, nesměli se ho účastnit ani rodinní příslušníci obžalovaných. Jména obžalovaných rovněž nebyla v průběhu řízení zveřejněna. Hromadné tresty s desítkami doživotních trestů mají za cíl zastrašit aktivisty a obránce lidských práv v zemi a zcela umlčet opozici. Ahmed Mansúr je stále vězněn na samotce. Nemá přístup k rodině ani právníkovi a není tak zatím jisté, jestli byl v hromadném procesu odsouzen k dalšímu trestu.

Aktuální petice

  Spojené arabské emiráty

Básník a bloger odsouzen na deset let kvůli článkům o lidských právech!

Ahmed Mansúr je básník, bloger a obránce lidských práv. V květnu 2018 byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen k deseti letům ve vězení. Ahmed je držen na samotce, v cele nemá matraci, nejsou mu umožněny vycházky. Na protest proti špatným podmínkám ve vězení držel opakovaně hladovku. Jeho zdravotní stav je velmi vážný. Ahmend byl obviněn a odsouzen pouze za poklidné uplatňování svých práv na svobodu projevu a sdružování. Amnesty požaduje jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 3375

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...